Kosovske takse otkazale posjetu američkog generala

1180

Odbijanje Ramuša Haradinaja da suspenduje taksu dovelo je do otkazivanja posjete komandanta Nacionalne garde Ajove, general-majora Timotija Ora, glavnom gradu samoproglašenog Kosova.

Pozivajući se na pisanje prištinske Kohe, prenosi RTS, zvaničnici američke ambasade obavijestili su komandanta tzv. Kosovskih bezbjednosnih snaga, Rahmana Ramu, da je otkazana posjeta generala Ora, planirana za 16. i 18. februar, na 11. godišnjicu jednostranog proglašenja nezavisnosti.

U informativnom pismu, koje je general Rama poslao tzv. kosovskom predsjedniku Hašimu Tačiju, navedeno je da je na sastanku, koji je komandant KBS tog dana imao sa vojnim atašeom SAD, generalmajor Kristoferom Konorom, obaviješten o otkazivanju posjete general-majora Ora.

U pismu se dodaje da je otkazivanje posjete “rezultat izražavanja nezadovoljstva odlukom koju je donijela Vlada Kosova”.

Takođe, prema informacijama generala Rame, major Konor je upozorio da će obuke, edukacije i vojne posjete biti poništene narednih dana ako kosovska vlada ne razmisli o svojoj odluci.

Navodi se da je pismo i njegov sadržaj potvrdila kancelarija Hašima Tačija.

– Da, general Rama je poslao pismo u kojem je obavijestio predsjednika Tačija da su SAD otkazale posjetu generala Ora, i da razmatraju neke druge mjere – potvrđeno je iz kancelarije.

Rečeno je da se ovaj korak preduzima “zbog zastoja u dijalogu sa Srbijom”, rekao je za “Kohu” Tačijev savjetnik Ardijan Arifaj.

Prema izvorima sajta, iste informacije dobio je i Ramuš Haradinaj, ali iz njegovog kabineta nije bilo odgovora o pismu i njegovom sadržaju.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA