KBC Rijeka: Pacijentkinji rekordna odšteta od 750 000 evra

403

Riječki KBC moraće da isplati čak 5 600 000 kuna, odnosno nešto više od 750 000 evra, pacijentkinji koja je zbog greške ljekara postala doživotni invalid.

Ovim je, nakon 13 godina sudske parnice, pravosnažno okončan slučaj 56-godišnje Riječanke, a riječ je o najvišoj dosuđenoj odšteti u Hrvatskoj.

Oštećenoj pacijentkinji i njenoj užoj porodici dosuđena je odšteta čija glavnica, kamate i sudski troškovi ukupno iznose više od 5,1 milion kuna. KBC će, osim toga, pacijentkinji morati da do sticanja prava na starosnu penziju plaća i mjesečnu rentu zbog izgubljene zarade koja se procjenjuje na približno pola miliona kuna.

U KBC-u su za Jutarnji list potvrdili pravosnažnost presude. Na pitanje da li su zadovoljni naknadom, advokat oštećene Josip Mađarić je rekao da su kamate i sudski troškovi gotovo dosegli iznos glavnice.

– To se može posmatrati i kao svojevrsna kazna KBC-u za nespremnost na nagodbu i pokušaj iscrpljivanja pacijentkinje dugogodišnjim vođenjem spora. Siguran sam da bi u ovom slučaju pacijantkinja pristala na bitno manji iznos naknade štete da je prihvaćena naša inicijativa za nagodbu – rekao je Mađarić i dodao da ih je bolnica zamolila da pristanu na isplatu odštete u ratama jer bi, prema riječima odgovornih u KBC-u, jednokratna isplata ovako visoke odštete ugrozila poslovanje i funkcioniranje bolnice.

Pacijentkinja je 2006. godine otišla na rutinsku operaciju, nakon obavljenih svih zahtevnih pregleda. Operacija nije ni obavljena, već je nakon neuspješnog uvođenja u anesteziju i neuspješne intubacije došlo do teškog neurološkog oštećenja mozga pacijentkinje.

Zbog ove katastrofalne ljekarske greške pacijentkinja je ostala potpuno nepokretna.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA