Katar je novi fudbalski šampion Azije!

488

Fudbalski reprezentativci Katara novi su šampioni Azije, pošto su u velikom finalu pobijedili Јapan sa 3:1.

Na stadionu “Zajed Sports” u Abu Dabija fudbaleri koji su domaćini na narednom Svjetskom prvenstvu stigli su do prve titule u istoriji. Јapan je sa četiri titule i dalje rekorder na azijskom kontinentu.

Katar je slavio golovima Alia Almoeza (12), Abdulaziz Hatifa (27) i Akram Afifa iz penala u 83. minutu. Јedini pogodak za domaći sastav postigao je Takumi Minamino u 69. minutu.

Almoez je u devetom minutu postigao prelijep pogodak i time je postavio novi rekord šampionata, pošto mu je to bio deveti pogodak.

Svjetsko prvenstvo u fudbalu igra se baš u Kataru 2022. godine. Domaćin UAE se pred utakmicu žalio i tražio da se Kataru zabrani da igra finale Kupa Azije. Katar je prethodno u polufinalu sa 4:0 deklasirao UAE, koji su se žalili zbog toga što je njihov rival navodno koristio igrače koje ne bi smio.

Azijska fudbalska konfederacija je odluku da Katar može da igra, bez detalja, objavila manje od tri sata prije početka finalne utakmice. Žalba je obuhvatala Alija Alomeza i Basama Al-Ravija, koji su rođeni van teritorije Katara, ali su dobili pravo nastupa za tu državu jer su im iz nje preci.

UAE je, uz mnoge druge zemlje regiona poput Saudijske Arabije, prije 18 mjeseci uveo ekonomski i diplomatski bojkot Katara.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA