Jednostavnija prijava prebivališta ili boravišta u Trebinju i Modriči

379
Geodetska uprava RS

Republička upravaza geodetske i imovinsko-pravne poslove (RUGIPP) u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP) i uz podršku švedskog donatorskog projekta za unapređenje zemljišne administracije u BiH (CILAP) počinje realizaciju pilot projekta u okviru kojeg će građanima Trebinja i Modriče biti olakšana prijava prebivališta ili boravišta.

Naime, u okviru realizacije CILAP projekta RUGIPP je uspostavila centralni adresni registar, te zajedno sa lokalnim službama za grad Trebinje i opštinu Modriča, formirala lokalne adresne registre u digitalnom obliku.

Podatke ovih servisa RUGIPP će putem posebnog telekomunikacionog linka razmjenjivati sa MUP-om Srpske pa će službenici MUP-a prilikom prijave, odjave ili promjene prebivališta, boravišta kao i promjena adrese nepokretnosti preuzimati tačne podatke o nazivu katastarske opštine, broju katastarske parcele kao i vlasniku, odnosno korisniku parcele na kojoj se nalazi objekat.

Samim tim, građani koji su vlasnici nekretnina neće morati da od različitih institucija, na više lokacija prikupljaju dokumentaciju kojom potvrđuju da li postoji određena adresa, kakav se objekat nalazi na toj adresi i ko je vlasnik parcele na kojoj se objekat nalazi, a u kojem žele prijaviti prebivalište ili boravište.

U realizaciji ovih projekata učestvuju i Grad Trebinje i Opština Modriča, s obzirom da su nadležni za određivanje naziva ulica, numerisanje objekata, kao i ažuriranje adresa.

Uspostavljanje elektronskih evidencija o nekretninama i adresama na kojima se nalaze te nekretnine, kao i razmjena podataka olakšaće najprije prijavu prebivališta i boravišta građanima Trebinja i Modriče, a realizacija ovog projekta planirana je u budućnosti i u ostalim gradovima i opštinama Republike Srpske.

Pozitivne ocjene na aktivnosti preuzete na uspostavljanju adresnih registara, kao i ostalim aktivnostima u okviru CILAP projekta, pozitivno su ocijenili i članovi Upravnog odbora ovog donatorskog projekta na godišnjem sastanku održanom od 30. januara do 1. februara 2019. godine u Trebinju.

Švedski donatori podržali su i izradu video reportaže o olakšanoj prijavi prebivališta ili boravišta u Trebinju koju možete pogledati na internet stranici RUGIPP-a, te fejsbuk profilu i jutjub kanalu „Uknjiženo vrijedi više“.

https://youtu.be/w5m3-lPc_VQLinkkavideusaprevodomnaengleskijezik

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA