Srpsko-kanadska violinistkinja i kompozitorka Ivana Popović objavila je album “Bushes and Bombshelters” na digitalnim platformama i CD-u za promotersku kuću Long Play.

Album je nedavno najavio singl i spot “Gypsy Me”, a promocija “Bushes and Bombshelters” počinje 10. februara koncertom u Gallery 345 u Torontu.

Albumom “Bushes And Bombshelters”, koji u tri pjesme i sedam instrumentala spaja klasičnu sa romskom muzikom i džezom, Popović zaokružuje svoj petogodišnji muzički opus, a album je posvećen sponi koju osjeća prema dvije zemlje – domovini Srbiji, i Kanadi, njenoj usvojenoj zemlji.

– U pitanju su intimne ljudske priče o zemljama, domovinama, raskršćima, prijateljstvima i ljubavima. Aludiram na zvuke i slike djetinjstva u Srbiji – drvo lipe u bakinom dvorištu, trg provincijskog grada, ciganske muzičare na ulicama. “Bombshelters” u naslovu albuma asociraju na prenamijenjena socrealistička atomska skloništa, pretvarana u underground klubove, svirke i radionice koje se pamte. “Bushes” su referenca na prirodu kanadske provincije Ontario, koja inspiriše umjetničku introspekciju i kreacije. Album “Bushes and Bombshelters” je kolekcija impresija i sjećanja iz obje zemlje – objašnjava Ivana.

Muzika Ivane Popović je posvećena intimnim portretima iz života, stvarnog i zamišljenog, i lako dopire do naudaljenijeg kutka u nama. Inspirisana je fludinom prirodom memorije, nostalgije, spone među ljudima, raskršćima i životnim značenjima. Sve Ivanine kompozicije zapravo pričaju priču; svaka je zasnovana na konkretnom događaju, impresiji ili emociji. Kao kompozitor i izvođač, Ivana ostvaruje sponu sa slušaocem kroz sonične putokaze.

Sve pjesme napisala je Ivana Popović, osim “Gypsy Me” na kojoj je koautor Perry Maher. Album je snimio, miksovao i producirao John MacLean. Album je sniman u studijima CBC Studio 211 i World Records Toronto u Kanadi.

Na albumu su svirali Ivana Popović (violina i glas), Perry Maher (klavir), Don Laws (trombon), Max Senitt (perkusije), Saman Shahi (klavir), Jesse Dietsch (double bass), Nikray Kowsar (viola), Jamie Thompson (flauta), Stuart Mutch (violončelo) i John MacLean (prateći glas).

Kompletan album možete preslušati u nastavku.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA