Igre na sreću pune budžet Srpske!

428

Prihodi od igara na sreću u Republici Srpskoj rastu iz godine u godinu, a time se i veća količina novca slijeva u budžet Srpske. U prošloj godini prikupljeno je 28 miliona KM, kažu iz Republičke uprave za igre na sreću.

Poređenja radi 2008. godine, kada je Uprava osnovana, prihodi su iznosili 6,9 miliona KM.

– Prihodi su godišnje u prosjeku veći od dva miliona KM, odnosno po prosječnoj godišnjoj stopi rasta iznad 14 odsto. Tokom 2009. godine prikupljeno je 10,1 milion KM, da bi godinu kasnije igre na sreću budžetu donijele 13,5 miliona KM. Samo u posljednje dvije godine ostvareni prihodi po tom osnovu premašili su 50 miliona KM, zbog čega je sa aspekta budžeta Republike Srpske osnivanje Republičke uprave za igre na sreću bilo pun pogodak – navedeno je u saopštenju Republičke uprave.

Kako su istakli, do osnivanja Republičke uprave za igre na sreću stanje u ovoj oblasti ni izbliza nije bilo povoljno po republički budžet, jer godišnji prihodi dugi niz godina nisu prelazili dva miliona KM.

Do osnivanja Republičke uprave za igre na sreću, poslove izdavanja odobrenja za priređivanje igara na sreću obavljalo je Ministarstvo finansija Republike Srpske, a inspekcijski nadzor vršile su područne organizacione jedinice Poreske uprave.

– Takva organizacija rada rezultovala je haotičnim stanjem u oblasti igara na sreću. Sa osnivanjem Uprave započeo je temeljan, sistematski rad, a efekti su bili vidljivi već krajem 2008. godine kada se u budžet slilo 300 odsto više novca u odnosu na 2007 godinu. Povećanje budžetskih prihoda praćeno je istovremenim smanjenjem obima ilegalnog priređivanja igara na sreću, koje se danas pojavljuje samo u sporadičnim i izolovanim slučajevima – naveli su u ovoj Upravi.

Inače, u Republici Srpskoj djelatnost priređivanja igara na sreću obavlja 36 privrednih društava, a prisutan je trend ekspanzije priređivanja igara na sreću.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

1 KOMENTAR

  1. Ovo je dno dna…dakle neka se sliju pare u budzet.a rijeka bolesnika neka ostavlja pare u kladionicama.lotou…itd
    I onda ocekujemo zdravo drustvo.zdravu porodicu….nema tu budicnosti….bolesnike treba lijeciti…pa i one na vlasti….

Comments are closed.