I Amerikanci žele “Agrokor”!

430

Američki investicioni fond HPS Investment Partners sa sjedištem u Njujorku, koji upravlja sa 47 milijardi dolara, zainteresovan je za učešće u refinansiranju “rol-ap” kredita “Agrokora” vrijednog 1,06 milijardi dolara i već je u pregovorima sa vanrednom Upravom koncerna.

Prema nekim informacijama, HPS “Investment Partners” želi da učestvuje i u vlasničkom restrukturiranju “Agrokora”, odnosno istražuje mogućnosti vlasničkog preuzimanja najveće hrvatske kompanije, potvrđeno je iz nekoliko izvora upoznatih sa stanjem u koncernu, piše portal Novac.hr.

Iz “Agrokora” tu informaciju nisu htjeli da komentarišu, a ni iz HPS “Investment Partnersa” za sada nema zvanične potvrde ni demnatija ove informacije.

HPS “Investment Partners” je u septembru 2017. kupio “zdrav” dio “Merkura”, slovenačkog lanca trgovina tehničkom robom, koji je 2014. završio u stečaju.

Stečajna upravnica slovenačke firme, Simona Gorjup, je izjavila tada da je američki fond za “Merkur” platio 28,56 miliona evra, a sredstva je trebalo da se iskoriste za izmirenje dugova povjeriocima.

HPS “Investment Partners” je globalna investiciona kompanija, koja ima nekoliko ulazno-izlaznih strategija uključujući “sindikovane kredite i obveznice s visokim prinosima putem privatno dogovorenih dugova s prvenstvom naplate (senior), kao i vlasničko-dužničke instrumente junior statusa”.

HPS je osnovan 2007, a proistekao je iz odeljenja “Hajbridž Kepital Menadžmenta” iz sastava “J.P. Morgan Aset Menadžmenta”.

Portal napominje da, prema poznatim informacijama, “Agrokor” još nije izabrao banku koja će biti aranžer refinansiranja “rol-ap” kredita, a zvanične informacije upućuju na to da će refinansiranje biti sprovedeno u aprilu, nakon što se formalno završi proces implementacije nagodbe povjerilaca i kada “Agrokor” počne s radom pod novim imenom i sa sjedištem u Holandiji.

To ukazuje da su za sada svi razgovori tek preliminarne prirode, ali neki izvori tvrde da se baš u razgovorima i pregovorima s HPS-om dosad najdalje otišlo, piše “Novac.hr”.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA