Gaida priznalo deset evropskih država

390

Ukupno deset evropskih zemalja priznalo je danas venecuelanskog opozicionog vođu Huana Gaida za privremenog predsjednika Venecuele, na što je Rusija reagovala rekavši da se radi o stranom uplitanju.

Guaida su priznale Španija, Velika Britanija, Austrija, Švedska, Danska, Francuska, Njemačka, Holandija, Letonija i Litvanija.

Istekao ultimatum Maduru

Do koordiniranog poteza evropskih država došlo je nakon što je istekao osmodnevni ultimatum koji je prošli vikend dat predsjedniku Nikolasu Maduru da sazove prijevremene izbore.

Maduro je odbacio ultimatum rekavši da neće popustiti pod pritiscima onih koji žele njegov odlazak i podupiru njegovog protivnika, Huana Gaida.

Gaido, predsjednik Nacionalne skupštine u kojoj većinu ima opozicija, proglasio se privremenim predsjednikom prošli mjesec, što je bio korak koji je podijelio globalne sile.

Rusija, Kina i Turska uz Madura

Dok su SAD, Kanada i dobar dio latinoameričkih zemalja, te sada formalno i dio evropskih država, stali iza Gaida i priznali ga za privremenog predsjednika, Rusija, Kina i Turska podupiru Madura.

– Danas se navršilo osam dana od kada je Španija sa drugim evropskim partnerima zatražila od režima Nikolasa Madura raspisivanje slobodnih, demokratskih i transparentnih predsjedničkih izbora. S obzirom na to da je došao taj dan, a da nije napravljen niti jedan korak prema tome, španska vlada službeno priznaje predsjednika venecuelanskog parlamenta Gaida za predsjednika Venecuele – rekao je španski premijer Pedro Sančez na konferenciji za medije u Madridu. Španija je bila prva zemlja EU-a koja je priznala Gaida.

Uslijedilo je priznanje Velike Britanije.

– Nikolas Maduro nije sazvao predsjedničke izbore unutar roka od osam dana koji smo postavili – objavio je ministar vanjskih poslova Džeremi Hunt na Tviteru.

– Zbog toga Velika Britanija zajedno s evropskim saveznicima priznaje Gaida za prijelaznog ustavnog predsjednika dok se ne održe vjerodostojni izbori – kazao je Hunt.

Švedska je takođe objavila da priznaje Huana Gaida.

– U ovoj situaciji podupiremo Gaida i smatramo ga legitimnim prijelaznim predsjednikom – rekla je švedska ministrica vanjskih poslova Margot Valstrom za švedski radio.

Austrijski kancelar Sebastian Kurc na Tviteru je napisao da se Gaido “može osloniti na njihovu punu potporu u svojim naporima da uvede demokratiju u Venecueli koja predugo trpi loše upravljanje socijalista i nedostatak pravne države”.

Danski ministar vanjskih poslova kazao je da njegova zemlja priznaje čelnika Nacionalne skupštine za privremenog predsjednika Venecuele do novih slobodnih i demokratskih izbora.

– Pozdravljamo slične izjave ključnih partnera iz EU-a – napisao je na Tviteru Anders Samuelsen.

Francuski predsjednik Emanuel Makron istakao je priznajući Gaida da građani Venecuele imaju pravo slobodno i demokratski izabrati.

Njemačka i Holandija takođe su priznale Gaida, a sve većem broju evropskih zemalja priključile su se i Letonije i Litvanija jer EU želi, kako je tvitao litavski ministar vanjskih poslova, da se u Venecuelu vrate “demokratija i vladavina prava”.

Moskva kritična prema evropskim potezima

Kremlj je objavio da priznanja Huana Gaida predstavljaju strano uplitanje i da Venecuelci, a ne strane zemlje, trebaju sami riješiti svoje domaće političke probleme.

– Na priznanje Gaida gledamo kao na pokušaje da se ozakoni uzurpacija moći, izravnim i neizravnim miješanjem u unutarnja pitanja Venecuele – rekao je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

– To ni na koji način ne pomaže mirnom, učinkovitom i održivom rješenju krize koja potresa Venecuelu – dodao je.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

1 KOMENTAR

Comments are closed.