“Falširanjem” do slave

508

Tri godine nakon smrti Dejvida Bouvija ovih dana dobili smo dokumentarni film o njegovim počecima, a u najavi je i snimanje igranog filma.

BBC-ev dokumentarni film “David Bowie: Finding Fame” interesantan je zbog činjenice koja se u njemu otkriva, da njegov talent nije bio odmah prepoznat polovinom šezdesetih. Bouvi je od strane BBC-evih muzičkih “stručnjaka” tada ocijenjen kao nezanimljiv i kao “pjevač koji falšira”.

Igrani film “Stardust”, u režiji Gabrijela Rejndža, u kojem će Bouvija glumiti Džoni Flin se već sad suočio sa problemom koji bi mogao uticati na njegov krajnji kvalitet. Sin pokojnog velikana, Dankan Džons je izjavio da porodica nije dala odobrenje za korištenje muzike samog Bouvija. Producenti filma su se već ogradili time što su rekli da on nije biografija već samo “prikaz jednog trenutka u Bouvijevom životu”.

Biće interesantno vidjeti kako će se ovaj film koji je baziran na prvoj Bouvijevoj posjeti Americi, 1971., zgotoviti bez njegovog glavnog začina – muzike Dejvida Bouvija. Sličnih primjera je bilo jer se još uvijek sjećamo filma posvećenog tragično preminulom Brajanu Džonsu, originalnom članu The Rolling Stones, “Stoned”. U tom filmu možete čuti sve osim samih Stonesa, što je dodatno odmoglo ionako osrednjem filmu.

Ostaje da se vidi da li ćemo ovaj put biti bolje sreće ili će biti nanijeta nepravda legatu velikog umjetnika.

N. Ristić

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA