Kod Spomen-kosturnice u Drakuliću služen je parastos za 2 300 Srba koje su u samo jednom danu, prije 77 godina, poklale ustaše u ovom banjalučkom naselju, kao i obližnjim Motikama, Šargovcu i rudniku Rakovac.

Služenju parastosa prisustvovali su predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović, ministar pravde Anton Kasipović.

Zatim generalni sekretar Vlade Republike Srpske Siniša Karan, delegacija Narodne skupštine Republike Srpske, gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić i predsjedavajući Srpskog kluba u Predstavničkom domu parlamenta BiH Nenad Stevandić.

Parastosu, nakon kojeg su položeni vijenci na Spomen-kosturnicu i održani održani prigodni govori, prisustvovali su i predstavnici nevladinih organizacija proisteklih iz odbrambeno otadžbinskog rata, Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka Oružanih snaga BiH, potomci žrtava ovog ustaškog pokolja i brojni građani Banjaluke.

Ustaše su u rano jutro 7. februara 1942. godine izvršile pokolj nad Srbima u banjalučkim selima Drakulić, Motike, Šargovac i rudniku Rakovac, a, prema do sada prikupljenim zvaničnim podacima, ubijeno je najmanje 2 300 ljudi, među kojima i 551 dijete.

Pod komandom natporučnika Josipa Mišlova i fra Vjekoslava Filipovića iz takozvanog “Tjelesnog zdruga Ante Pavelića”, ustaše iz Zagreba i Banjaluke ubijale su Srbe bez ijednog ispaljenog metka – sjekirama, noževima i krampovima.

U romanu “Drakulići” pokojnog banjalučkog novinara Jovana Babića, koji je godinama istraživao ovaj zločin, ističe se da pokolj nad srpskim stanovništvom u selima oko Banjaluke 1942. godine predstavlja genocid.

Plan pokolja, prije koga su čak potrovani psi u tim selima – da ne bi najavili dolazak ustaša, razradio je stožernik za Hrvatsku krajinu Viktor Gutić zajedno sa fratrom Nikolom Bilogrivićem, dok se po monstruoznosti zločina istakao zloglasni fra Filipović, navodi se u ovom romanu.

U dokumentima, čak i onim iz ustaških izvora tadašnje Nezavisne Države Hrvatske, navedeno je da je zločin u ovim banjalučkim naseljima bio najveći pokolj učinjen u samo jednom danu.

Prvi spomenik žrtvama ovog pokolja podignut je 1965. godine, a od 1991. godine svake prve nedjelje prije godišnjice stradanja služi se parastos u naselju Drakulić.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA