Dervenćanin u potrazi za poslom stigao do Kine

442

U potrazi za poslom i boljim životom, Obren Bjelošević (38) iz Dervente, otisnuo se u Kinu, za koju kaže da je drugi svijet u odnosu na zapadnu civlizaciju.

Obren je po zanimanju profesor sociologije i filozofije. Radio je povremeno i druge različite poslove da bi mogao da pokrije troškove studiranja, a veliku pomoć imao je od roditelja i strica.

– Dvanaest godina nakon završenog fakulteta imam osam godina radnog staža, godinu dana volontiranja u Češkoj i tri godine rada na crno. Uspio sam da kupim gitaru, bicikl i automobil star 20 godina. Dovoljno da imam bar nešto da ostavim kad krenem na put – kaže Bjelošević.

U Kinu je otišao krajem 2018. godine u namjeri da se ostvari u novom svijetu kao poslovan čovjek, a prije toga radio je razne poslove u Banjaluci.

– Prije nego što sam krenuo na put raspitao sam se o uslovima života i dobio informacije da su pristojni i da Kina pruža mogućnosti za rad, naročito u oblasti trgovine – precizira Bjelošević.

Tokom puta za Kinu sjedio je u avionu pored dvije djevojke koje su mi poslije pomogle da se snađe i sjedne u autobus za Šendžen.

– Shvatio sam da Kinezi veoma rijetko i malo govore engleski jezik, ali da i, uprkos takvoj barijeri, ostavljaju utisak jako srdačnih i dragih ljudi, otvorenih za komunikaciju i spremnih da pomognu – opisuje prve utiske Bjelošević.

Nakon dolaska u Kinu počeo je da razvija mrežu poslovnih kontakata kako bi mogao da nađe i organizuje isporuke robe za naručioca.

– Za poslovanje sa Kinezima važno je imati našeg čovjeka u Kini koji je u kontaktu sa njihovim trgovcima. Nadam se uspjehu i da će naša zemlja i ljudi prepoznati poslovne mogućnosti i prijateljstvo koje mogu imati u kineskom narodu – ističe Bjelošević.

Bjelošević je 4. februara imao čast da bude dio Festivala proljeća ili kineske Nove godine, kojima Kinezi pridaju veliki značaj.

– Kinezi masovno idu na godišnji odmor u naredne dvije sedmice i mnogo putuju. Kineske željeznice očekuju ogromnu zaradu od karata jer tad prevezu oko tri milijarde putnika -navodi Bjelošević.

Ljudima koji su cijeli život izloženi uticaju zapadne civilizacije, kada prvi put stupe na tlo Kine, sve izgleda kao na gotovo drugoj planeti, što je posebno izraženo u prvim danima boravka, kaže Obren Bjelošević.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA