Da li je Kolinda čula šta znači “Za dom spremni”?

334

Hrvatski publicista Drago Pilsel upitao je hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović da li je čula odluku Evropskog suda za ljudska prava u vezi sa pozdravom “Za dom spremni”.

Presudom je konstatovano da je to ustaški pozdrav.

– Je li Kolinda Grabar Kitarović čula šta je Evropski sud za ljudska prava poručio Džou Šimuniću, koji je tužio Republiku Hrvatsku? Trebalo je da čuje jer, kako navodi kolega Boris Vlašić, “za dom spremni” nije stari hrvatski pozdrav, već prijetnja, obećanje progona i smrti svima koji ne podržavaju ustaše. To je pozdrav mržnje – naveo je Pilsel na tviteru.

Evropski sud za ljudska prava odbio je ranije ove sedmice da raspravlja o tužbi bivšeg hrvatskog reprezentativca Josipa Šimunića, koji je tužio državu Hrvatsku zbog kazne od 25 000 kuna zato što je tokom održavanja utakmice hrvatske reprezentacije sa reprezentacijom Islanda u Zagrebu, 2013. uzvikivao taj ustaški poklič.

A krajem oktobra prošle godine, povodom prečeste upotrebe tog ustaškog pokliča u Hrvatskoj u pjesmama, na spomenicima poginulim HOS-ovcima i generalno u javnosti, predsjednica Kolinda Grabar Kitarović je objasnila da je “za dom spremni”, stari tradicionalni hrvatski pozdrav koji je, kako je rekla, u međuvremenu postao kompromitujući.

Kolindi to nije bio prvi put da koketira sa ustaštvom i ekstremnom desnicom. Na nedavnoj promociji jedne knjige se zagrlila i poljubila sa Žilijen Bušić, teroristkinjom koja je osuđena u Americi. Ona je, između ostalih, u “akciji za oslobađanje Hrvatske od Jugoslavije” 1976. godine, tokom otmice aviona, ubila njujorškog policajca Brajana Marija.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA