Brazilski fudbalski kampovi: Sanjaju o slavi, treniraju u paklu!

1118

Smrt desetorice mladih fudbalera u požaru, koji je zahvatio brazilski fudbalski klub Flamengo, otkrio je u kakvim užasnim uslovima treniraju mladi sportisti željni pofesionalne karijere.

Podsjetimo, deset mladića, članovi mlade selekcije Flamenga koji su imali između 14 i 16 godina, poginulo je, a još troje ih je povrijeđeno, u požaru koji je izbio u trening-kampu u Rio de Žaneiru dok su dječaci spavali.

I iako su brazilski klubovi poznati po tome da stvaraju brojne vrhunske igrače, isto tako su kritikovani zbog loših i nesigurnih uslova u kojima najmlađi treniraju.

Loši higijenski uslovi, neadekvatna ishrana, slabo obrazovanje

Loš higijena prostorija, loša ishrana i nedovoljno obrazovanje za mlade igrače tek su neke od kritika koje se godinama upućuju brazilskim fudbalskim klubovima.

24-godišnji Romario Reginaldo Alves, koji je i sam trenirao u Flamingu u prošlosti, ispričao je za Rojters da nisu imali dovoljno hrane i da su morali čekati na ono što ostane.

– Smještaj nije uvijek bio čist, WC-i su bili prljavi. Znam da to ne može biti smještaj kao kod kuće, ali sigurno može biti bolji nego što jeste. Klubovi i direktori koji su odgovorni moraju shvatiti da pristojan tretman djece ne znači da će oni postati razmaženi – opisao je uslove smještaja u kojima je boravio dok je kao mladi igrač trenirao za brazilske klubove.

Kamp nije imao dozvole za boravak djece

Mjesto na kojem su izgrađene smještajne jedinice za kamp ustvari je registrovano kao vozni park i gradske službe uručile su klubu Flamengo tokom 2017. godine oko 30 obavještenja u kojima ih upozoravaju da nemaju potrebne dozvole sa naredbon da zatvore smještajne objekte.

– Kancelarija gradonačelnika izražava žaljenje jer upozorenja nisu poštovana – rekao je gradonačelnik Marselo Krivela, ali nije objasnio zbog čega gradske službe nisu zatvorile centar ako su se iz kluba oglušili na upozorenja.

Ipak, mnogi vrhunski klubovi u Brazilu modernizovali su svoju infrastrukturu, pa se njihovi kampovi mogu upoređivati sa najboljima u Evropi.

I druga dva kluba u Riju nemaju dobre uslove u kampovima

Ipak, pred klubovima i vlastima još je mnogo posla. Kancelarija gradonačelnika Rija upozorila je na probleme sa centrima za treniranje i druga dva gradska kluba Vaska da Game i Fluminenzea.

Vasco nije dobio dozvolu za gradnju zgrada, a Fluminenze, iako je dobio dozvole za gradnju, nema upotrebnu dozvolu.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA