Bh. blok prelomio: Ostajemo opozicija!

463
nermin niksic

Čelnici Bosanskohercegovačkog bloka odlučili su da neće kretati u pregovore o formiranju vlasti sa SDA, HDZ-om i SNSD-om, odnosno da ostaju opozicija u FBiH i na nivou BiH.

Završen je sastanak lidera Bosanskohercegovačkog bloka Nermina Nikšića, Željka Komšića i Predraga Kojovića, a na kojem je bilo govora o tome da li će Socijaldemokratska partija BiH, Demokratska fronta i Naša stranka krenuti u pregovore o formiranju vlasti sa SDA, HDZ-om i SNSD-om.

– Na sto smo stavili sve argumente. Ključ je poručiti javnosti da je Bh. blok ujedinjen. Donijeli smo odluku da ostajemo opozicija na federalnom i državnom nivou – rekao je predsjednik SDP-a Nermin Nikšić.

Već nekoliko mjeseci Bh. blok odlučuje o tome da li će u naredne četiri godine biti vlast ili opozicija na državnom nivou i na nivou entiteta Federacija BiH.

Prva je stav zauzela Naša stranka koja je usvojila zaključak u kojem stoji da oni neće ulaziti u koaliciju sa SDA, HDZ-om i SNSD-om.

Znatno neodređeni bili su SDP i DF koji nikada nisu konkretno saopštili da li su za ulazak u vlast sa nacionalnim strankama. SDP je na sjednici Predsjedništva BiH usvojio zaključak da će insistirati na tome da se odluka o ulasku u vlast donese koncenzusom.

Bez obzira na ovakvu odluku Bh. bloka, SDA, HDZ i SNSD, zajedno sa manjim strankama mogu formirati vlast na nivou države BiH i entiteta FBiH.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA