Bh. blok danas o pregovorima sa SDA, HDZ-om i SNSD-om

443

Predsjednici političkih stranaka okupljenih u bh. bloku danas bi trebali donijeti konačnu odluku o tome da li će ući u pregovore sa SDA, HDZ-om i SNSD-om o formiranju vlasti na nivou BiH i Federacije BiH.

Za danas je zakazan sastanak predsjednika Socijaldemokratske partije (SDP) BiH, Demokratske fronte (DF) i Naše stranke (NS) Nermina Nikšića, Željka Komšića i Predraga Kojovića, odnosno lidera političkih subjekata koji zajedno čine tzv. bh. blok.

Uprkos tome što su izbori u Bosni i Hercegovini održani još 7. oktobra 2018. godine SDP, DF i NS tek danas bi trebali usaglasiti stav o tome da li žele u naredne četiri godine biti vlast ili opozicija na nivou BiH i FBiH.

Još uvijek nije u potpunosti jasno na koji način će Nikšić, Komšić i Kojović donijeti odluku o formiranju vlasti s obzirom na to da je SDP donio zaključak o tome da će se sve odluke u bh. bloku donositi konsenzusom lidera SDP-a, DF-a i NS-a.

Naša stranka još je ranije informisala javnost kako ni na jednom nivou vlasti neće ići u koaliciju s HDZ-om, SDA i SNSD-om. Ovaj stav juče je ponovio i Kojović koji je kazao kako očekuje da će bh. blok danas izaći pred javnost sa čvrstim stavom i jasno i glasno kazati da “onima koji nas pljačkom i nacionalizmom mrcvare već 30 godina nećemo prodati povjerenje koje su nam na ovim izborima dali građani”.

Potpredsjednik DF-a Dženan Đonlagić samo nekoliko sati poslije rekao je na konferenciji za medije kako je Kojovićeva izjava ishitrena i pokazuje dozu nervoze. On je javnosti saopštio i da će DF odluke donositi s partnerima u bh. bloku, da će poštovati izborni legitimitet svih stranaka, u ovom slučaju posebno stranaka bh. bloka, kao što je to bio slučaj u formiranju vlasti u KS i da će se pri donošenju svih budućih odluka voditi interesima BiH i budućeg izbornog nastupa stranaka ljevice.

Sličan zaključak ranije je donio i SDP koji je zauzeo stav kako ni oni neće sami ići u koaliciju ni sa jednom nacionalnom strankom.

Vlast na nivou Bosne i Hercegovine moguće je formirati bez poslanika iz reda SDP-a, DF-a i Naše stranke s obzirom na to da SDA, HDZ BiH i SNSD zajedno sa satelitima već imaju osiguranu većinu.

Kako smo ranije pisali, SDA i HDZ bez bh. bloka i SBB-a mogu formirati Vladu FBiH s manjim strankama poput A-SDA, PDA, HDZ 1990 i dijelom Nezavisnog bloka.

SDA u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH ima 27 poslanika, HDZ BiH zajedno sa satelitima 16, PDA četiri poslanika, HDZ 1990 dva i A-SDA dva poslanika. Uz SDA su i tri parlamentarca iz Kluba Nezavisnog bloka, što znači da ove stranke zajedno imaju 54 ruke, odnosno većinu u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH koji ima ukupno 98 poslanika.

Međutim, predsjednik SDA Bakir Izetbegović već izvjesno vrijeme ističe kako vlast treba da čine političke stranke okupljene oko bh. bloka s obzirom na grupisanje političkih stranaka s hrvatskim i srpskim predznakom.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA