Banjaluka: Dostupne karte opasnosti i rizika od poplava

772

Banjaluka je dobila kartu na kojoj su označene kritične tačke oko rijeke Vrbas na području grada na kojima može doći do poplava, saopšteno je iz banjalučke Gradske uprave.

Karta je izrađena u okviru projekta “Integrisanje klimatskih promjena u smanjenju rizika od poplava u slivu rijeke Vrbas”, koji je Grad realizovao u saradnji sa UNDP-om i Globalnim fondom za životnu sredinu.

Šef gradskog Odsjeka za poslove civilne zaštite i profesionalne teritorijalne vatrogasne jedinice, Mladen Ćućun, rekao je da je ova karta namijenjena informisanju stanovništva, privrednih subjekata i institucija o rizicima od poplava i plavnih zona.

Mladen Ćućun, šef gradskog Odsjeka za poslove civilne zaštite i profesionalne teritorijalne vatrogasne jedinice

Govoreći o preventivnim aktivnostima Civilne zaštite usmjernih na smanjenje rizika od poplava, Ćućun je istakao da će na proljeće biti nastavljena akcija čišćenja i uređenja malih vodotoka na širem području grada, za šta je nabavljena savremena građevinska mehanizacija.

On je podsjetio da su prošle godine nabavljena dva bagera, a da će na proljeće Civilna zaštita dobiti i specijalizovani kamion, takozvani grajfer.

– Planirano je raščišćavanje i produbljivanje korita potoka i propusnih kanala na području više naselja, među kojima Debeljaka, Ade i posebno gornjih dijelova Starčevice, koji su ranije bili plavljeni upravo zbog zaraslih kanala i nedovoljne propusnosti korita potoka – dodao je Ćućun.

Projektom “Integrisanje klimatskih promjena u smanjenju rizika od poplava u slivu rijeke Vrbas” obuhvaćeno je 14 lokalnih zajednica u slivu rijeke Vrbas, koje su 2014. godine bile zahvaćene katastrofalnim poplavama, među kojima je i Banjaluka.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA