Banjalučki “Bibliobus” kreće 8. februara!

532

Pokretna biblioteka ili “Bibliobus” počeće sa radom 8. februara tačno u 14 časova, a njena početna stanica biće Trg Krajine, saopštili su iz Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske (NUB RS).

– “Bibliobus” je novi bibliotečki servis kojim će Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske doprinijeti razvoju i oblikovanju kulturnog identiteta našeg grada. “Bibliobus” će građanima Banjaluke obezbijediti publikacije koje će zadovoljiti njihove potrebe u pogledu obrazovanja, informisanja i ličnog razvoja, kao i za razonodu i slobodno vrijeme – saopštili su predstavnici NUB RS.

Posebna pažnja, kako je rečeno iz biblioteke, biće posvećena potrebama djece i mladih, pa će i bibliotečki fond biti pažljivo odabran.

– Pored lektire, na policama “Bibliobusa” naći će se najnoviji naslovi popularne književnosti za djecu i tinejdžere, veliki izbor stripova, te popularni časopisi koje mladi čitaju – glasi saopštenje u kojem bibliotekari otkrivaju da će usluge “Bibliobusa” biti dostupne svima, bez obzira na starosnu dob.

Kapacitet “Bibliobusa”, kažu podaci NUB RS, je 6 000 bibliotečkih jedinica, a ukupan fond namijenjen za “Bibliobus” je 12 000, što znači da će se građa u ovom pokretnom autobusu redovno mijenjati i dopunjavati novim naslovima, shodno potrebama korisnika.

– “Bibliobus” će imati pristup internetu, odgovarajuću računarsku opremu i automatsko pozajmljivanje građe, kao i svi ostali servisi NUB RS koji su dostupni korisnicima – dodaju.

Prema riječima bibliotekara, “Bibliobus” obilaziti banjalučka naselja, kao i naselja u okolini Banjaluke čiji stanovnici nemaju biblioteku u svojim mjestima.

Planirano je 14 stajališta, raspoređenih po gradskim naseljima, kažu iz NUB RS, otkrivajući da će o stajalištima korisnici biti blagovremeno obaviješteni.

– “Bibliobus” će raditi u jednoj smjeni, a posadu “Bibliobusa”, pored vozača, čine još dva bibliotekara obučena za rad u pokretnom busu sa knjigama – zaključuje se u saopštenju.

Podsjećanja radi, pojavi biblioteke na točkovima prethodilo je premještanje Dječjeg odjeljenja biblioteke iz Borika u centar grada, što je zbog blizine dvije osnovne škole u Boriku naišlo na negativne kritike književne javnosti.

Kakve će reakcije izazvati pojava “Bibliobusa” i koliki će biti odaziv korisnika, s obzirom na to da se radi o inovativnoj pojavi u ovoj sredini, ostaje nam da vidimo.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA