Amerika se povukla iz nuklearnog sporazuma sa Rusijom!

385

Sjedinjene Američke Države objavile su danas povlačenje iz Sporazuma o eliminaciji nuklearnih projektila kratkog i srednjeg dometa (INF) sklopljenog s Rusijom, koju optužuju da je prekršila taj dogovor zaključen za vrijeme hladnog rata.

– Sjedinjene Države sutra će ukinuti svoje obveze iz sporazuma INF i početi proces povlačenja iz sporazuma koji će biti završen za šest mjeseci, osim ako Rusija ne ispoštuje svoje obveze i uništi sve rakete, lansere i opremu koja krši sporazum – rekao je Donald Tramp, američki predsjednik.

Šef američke diplomatije Majk Pompeo rekao je da je Vašington spreman da nastavi razgovore sa Rusijom o razoružanju.

Upozorenje iz Rusije

Uoči američke odluke, koja je bila očekivana, Rusija je upozorila SAD na “jako neodgovoran” potez, ocjenjujući sporazum neophodnim, posebno za evropsku obranu.

SAD optužuje Rusiju za kršenje sporazuma i prošle godine su najavili da će se iz njega povući početkom februara, osim ako se Moskva ne uskladi sa odredbama sporazuma.

INF sklopljen 1987. između Rusije i SAD-a brani nuklearne rakete sa dometom između 500 i 5 500 kilometara.

Kremlj demantuje “neutemeljene” optužbe te dodaju da Vašington krši sporazum. Tvrde takođe da Vašington ustvari ne želi da uđe u ozbiljne pregovore kako bi se sporazum održao.

Stručnjaci: Idemo u opasnu zonu

– Idemo u pravcu u kojem nismo bili posljednjih 40 godina. Neće postojati nikakva ograničenja ni pravila i to je vrlo opasno – kazao je za CNN Lin Rasten, stručnjak za kontrolu naoružanja.

Početkom sedmice naučnici su objavili da je opasnost od eskalacije nuklearnog sukoba na rekordno visokom nivou.

– Idemo prema katastrofi – upozorili su i podvukli da je opasnost od izbijanja nuklearnog rata ista kao i 1953. godine, kada su Amerikanci i Sovjeti počeli testirati atomske bombe.

NATO podržava američko povlačenje

NATO saveznici “u potpunosti podržavaju” Sjedinjene Države u odluci o povlačenju iz Sporazuma o eliminaciji nuklearnih projektila kratkog i srednjeg dometa (INF) sklopljenog s Rusijom.

– SAD se odlučio na ovaj čin u odgovoru na značajne opasnosti za evroatlantsku sigurnost koju predstavlja tajno rusko testiranje, proizvodnja i postupanje sa sistemima krstarećih raketa 9M729 lansiranih sa tla – stoji u saopštenju.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA