Ako ste jutros otvorili Google početnu stranicu, sigurno ste primijetili novi doodle koji je danas posvećen Evelyn Dove.

Za nju možda niste čuli, ali imala je ogroman uticaj na britansku industriju muzike i radija prije osamdesetak godina. Evelyn Dove je prva crnkinja koja je pjevala na BBC-ju, a njena emisija čak je postala i dio BBC-jeve emisije.

Od djetinjstva u muzici

Evelyn je rođena 1902. godine na današnji datum u Engleskoj. Bila je najmlađa od dvoje djece, a odmalena je pokazivala afinitete prema muzici. Bila je vrsna pjevačica i svirala je klavir od djetinjstva.

Pohađala je Royal Academy of Music od 1917. do 1919. godine, a kada je diplomirala udala se za Miltona Alphonsa Lukea. Usput, nakon toga se udavala još dva puta, a sa posljednjim mužem Williamom Newtonom Brantleyem ostala je do smrti.

Nakon fakulteta je postala dio popularnog SSO-a (Southern Syncopated Orchestra), benda koji su činili britanski, zapadnoafrički i američki muzičari. Upravo ta grupa bila je zaslužna za popularizovanje crnačke muzike u Engleskoj.

Nastupala pred Staljinom

Kao članica SSO-a, proputovala je čitavu Englesku i njeno ime postalo je sve popularnije, a 1921. godine grupa je doživjela veliki brodolom, u kojem je umrlo 35 članova, ali je Evelyn preživjela.

Nastavila je nastupati i 1925. godine se pridružila grupi Chocolate Kiddies, a od tada je neprestano nastupala širom Engleske, Evrope, ali i tadašnjeg SSSR-a. Jedna od zanimljivosti je da je čak nastupala pred sovjetskim diktatorom Josifom Staljinom.

Jedan od glavnih razloga zašto je Google odabrao da je stavi na svoj doodle je i činjenica da je vrh njene karijere bio u periodu od 1939. do 1949. godine, kada je imala ulogu na BBC-ju kao pjevačica u šou “Serenade in Sepia”. Ova emisija postala je toliko popularna u Engleskoj, da je kasnije dobila i TV verziju.

Nakon uspješnog života, umrla je u 84. godini od upale pluća. Ako želite saznati nešto više o njoj, Stephen Bourne je napisao knjigu “Britanska kraljica crnog kabarea”, koja je posvećena upravo ovoj divi.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA