Ženske grudi: Sve što niste znali o njima

240

Grudi su oduvijek fascinacija, podjednako i kod žena i kod muškaraca, a mi vam otkrivamo neke malo poznate činjenice o ovom dijelu ženskog tijela.

Iako nam nije potreban naučni dokaz da nam potvrdi kako muškarci vole ženske grudi, oko tog  fenomena se ipak vode brojna istraživanja. Tako je npr. jedno istraživanje na Sveučilištu Linkolnu u Nebraski pokazalo da muškarci više vremena razmišljaju o ženskim grudima nego ijednom drugom dijelu tijela.

No ako grupu muškaraca pitate nešto o njima, sve što će vam znati reći je “kako dobro izgledaju” ili “stoje u ruci”.

Zato portal Mens health.com donosi pet zanimljivih činjenica o ženskim grudima.

Veličina im može varirati

Ako dobro poznajete ženu, uglavnom ćete golim okom po izgledu grudi moći prepoznati vrijeme kad ima menstruaciju. Prema američkom Nacionalnom institutu zdravlja, nivo hormona progesterona i prolaktina u ženskom tijelu raste otprilike nedjelju ili dvije prije menstruacije.

Tada tijelo zadržava više vode, a dojke i mliječne žlijezde rastu pa neke žene imaju čak za broj veće grudi nego inače. Ali u to su vrijeme grudi i osjetljivije, a zbog skore menstruacije i seksualna želja može biti smanjena, kaže profesorica Medicinske škole u Stanfordu dr. Leah Millheiser.

Postoji i “orgazam bradavica”

Zvuči predobro da bi bilo istinito, zar ne? Za ovo su istraživanje profesori sa Univerziteta u Rutgersu koristili magnetnu rezonancu kojom su dokazali da se pri stimulaciji bradavica u ženskom mozgu “pali” isti dio koji reaguje na vaginalnu stimulaciju. Ako vas ni to nije uvjerilo, postoji studija u kojoj je 29 odsto od 213 ispitanih žena reklo da osjećaju nešto slično orgazmu u tom dijelu tijela.

A uvijek i sami možete probati tehniku koju preporučuje seksualni terapeut i autorka dr. Ava Cadell. Ona kaže da ženske grudi jako reaguju na diranje prstom dok ih ližete milimetar po milimetar, ostavljajući bradavice za kraj.

– Primite dojku u ruku tako da bradavica bude između palca i kažiprsta i lagano je ližite vrhom jezika – poručuje dr. Cadell muškarcima. A za još veće uzbuđenje seksolog Emily Morse preporučuje i kocku leda u ustima, te napominje da će povez preko očiju povećati uzbuđenje kod žene. Obje se slažu da je strpljivost ključna i da to treba raditi 20 minuta, iako će svaka žena zapravo govorom tijela najbolje dozirati vrijeme.

Nemojte se usredotočiti samo na dio

Ako i želite iznenaditi partnerku stimulacijom bradavica nakon ovih najnovijih saznanja, zapamtite da su cijele grudi važne. Naučnica s područja seksualnog istraživanja sa Univerziteta Sveučilišta Kinsey u Indiani i savjetnica Men's Healtha za seks dr. Debbie Herbenick kaže kako su bradavice zapravo najmanje osjetljivo mjesto na grudima.

Nakon istraživanja koje su proveli na 150 žena, australijski naučnici su shvatili da je najosjetljivije područje grudi “gornji kvadrant”, odnosno područje između 10 i dva sata. Nakon toga dolaze areole, smećkasti krugovi oko bradavica i onda same bradavice. Zato dr. Herbenick savjetuje da se ne fokusirate na samo jedno područje posebno već na cijele dojke.

Jedna dojka je često veća

Nemojte se izbezumiti ako dojke nisu simetrične, prema dr. Keri Peterson koja je i savjetnica za žensko zdravlje, oko četvrtine ženske populacije ima asimetrične grudi. Ona je objasnila da svaka dojka drugačije reaguje na estrogen koji dobije tokom puberteta.

A kod 65 odsto žena s asimetričnim grudima baš lijeva dojka dominira; jedna Turska studija pokazuje da je lijeva strana osjetljivija na uticaj hormona o kojima ovisi veličina grudi, a taj je nesrazmjer zabrinjavajući samo ako jedna dojka naglo naraste, kaže dr. Peterson.

Igrajte se njenog doktora

– Ako primijetite bilo što neobično ispod bluze, ohrabrite je da ode na pregled dojki – upozorava dr. Millheiser. Većina kvržica su zapravo nekancerogene mase koje nastaju zbog hormonalnih promjena, npr. ciste ili fibroadenom, gumasta i pomična ne tumorska masa. Dr. Millheiser upozorava da bi svaka žena na pregled grudi trebala otići jednom godišnje ili češće, ako u porodičnoj anamnezi ima ženskih članova koji su bolovali od raka dojke.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA