Žene suzdržane na amandman o porodiljama

335

Nedostatak većine u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH ostavio je porodilje i trudnice bez 7,4 miliona maraka, koje su glasanjem trebale biti preusmjerene njima i to zahvaljujući suzdržanim ženskim glasovima! 

Amandman kluba Naše stranke na budžet FBiH prema kojem se iznos od 7,4 miliona KM, koliko je minimalno predviđeno za povećanje plaća uposlenim u administraciji, trebao preusmjeriti na tekući transfer kantonima za sufinansiranje naknada porodiljama i trudnicama, podijelio je na jučerašnjoj sjednici Predstavničkog doma ne samo zastupnike u cjelini, već i žene, članove ovog doma.

Prema zvaničnim dokumentima o glasanju u čiji posjed je došao portal Klix.ba, žene iz Kluba SDA su, jednako kao i muškarci u ovom klubu bile suzdržane u vezi s amandmanom da novac umjesto na plaće ode nezaposlenim porodiljama.

Tako su Samira Begić, Sebija Izetbegović, Adisa Kokić-Hinović, Melika Mahmutbegović, Edita Mazić, Belma Pojskić i Kenela Zuko iz Kluba SDA bile suzdržane.

Žene u Klubu stranaka okupljenih oko HDZ-a takođe su bile suzdržane i to Jelka Milićević i Delfa Dejanović.

S druge strane, žene iz Kluba SDP-a su bile za ovaj amandman, a to su bile Mira Grgić, Lana Prlić i Jasmina Zubić, jednako kao i žene iz DF-a Mara Đukić i Alma Kratina, kao i žene iz SBB-a Azra Hadžić-Bećirspahić, Faika Mujanović-Glamočanin, te Sanela Prašović – Gadžo.

Žene iz Kluba Naše stranke glasale su za ovaj amandman i to Sabina Ćudić, Sanela Klarić, Amela Kuskunović, Miomirka Melank i Nasiha Pozder.

Takođe, i Elzina Pirić iz Kluba PDA je glasala za ovaj amandman.

Iako su žene iz bloka koji je podržao ovaj amandman bile nešto brojnije od suprotne strane, ovaj, kao i ostalih 86 amandmana ipak nije usvojen, zbog nedostatka većine u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA