Zbog primanja mita uhapšeno devet policajaca

740

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije su u Beogradu i Novom Sadu u dvije odvojene akcije uhapsili devet policijskih službenika, penzionisanog vještaka saobraćajne struke i jednog građanina, zbog osnova sumnje da su počinili više koruptivnih krivičnih djela.

Zbog sumnji za zloupotrebu službenog položaja, u prvoj akciji uhapšena su tri policajca iz Zemuna S.M, B.M. i M.Đ. koji su, između ostalog, pomogli jednom građaninu da muškarca, za kojim je raspisana potraga, prijavi na svoju adresu sa falsifikovanim dokumentima BiH.

Oni se sumnjuče da su provjeravali određena lica kroz Jedinstveni informacioni sistem MUP-a i informacije o njima dostavljali fizičkim licima, koja su od njih te podatke zahtijevala, saopšteno je iz MUP Srbije.

Osumnjičeni S.M. se tereti da je sa policijcem iz Surčina A.Ž, koji je takođe uhapšen u ovoj akciji, skrivao tridesetogodišnjeg muškarca za kojim je bila raspisana potraga zbog izdržavanja kazne zatvora.

Oni se terete i da su uhapšenom građaninu čiji su inicijali Z.C, koji se sumnjiči da je navodio na ovjeru neistinitog sadržaja, pomogli da tog muškarca prijavi na svoju adresu sa falsifikovanim dokumentima BiH.

Osumnjičeni policijski službenici S.M. i A.Ž. terete se i da su počinili krivično djelo falsifikovanje novca, jer se sumnja da su u opticaj stavljali falsifikovane novčanice od 50 evra.

Postoje osnovi sumnje da je S.M. počinio i krivično djelo trgovina uticajem, tako što je posredovao da policijski službenik B.R, koji je uhapšen zbog sumnje u zloupotreba službenog položaja, ne napiše kaznu za saobraćajni prekršaj osumnjičenom građaninu Z.C.

Osumnjičeni policijski službenici B.M. i M.Đ. terete se i da su zloupotrijebili službeni položaj tako što nisu zavodili prijave građana o počinjenom krivičnom djelu prevare, već su oštećene spajali sa počiniocem krivičnog djela koji im je vraćao dio novca, a, kako se sumnja, jedan dio novca davao je i osumnjičenim policajcima.

B.M. i M.Đ se terete i za primanje mita, jer su iz Jedinstvenog informacionog sistema MUP-a štampali podatke o saobraćajnim nezgodama i za 25 000 dinara (oko 210 evra) mjesečno prodavali uhapšenom vještaku saobraćajne struke u penziji P.K, koji se sumnjiči za davanje mita.

U ovoj akciji su uhapšeni i policijski službenici Policijske stanice Zemun B.R. i D.Z, zbog postojanja osnova sumnje da su prilikom uviđaja iz stana pokojne osobe ukrali 88 000 dinara (oko 745 evra).

U drugoj akciji uhapšeni su policijski službenici u Novom Sadu B.K. i M.K. zbog primanja mita.

Sumnja se da su oni u saizvršilaštvu od jednog učinioca prekršaja u saobraćaju zahtijevali i primili 10 000 dinara (85 evra) kako ne bi preduzeli mjere i radnje iz svojih nadležnosti.

Prilikom hapšenja kod policijskih službenika je nađen novac koji su, kako se sumnja, uzeli od počinioca prekršaja.

Svim osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 časova, nakon čega će uz krivičnu prijavu biti privedeni nadležnim tužilaštvima.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA