Zaharova: SFRJ je žrtva američkog miješanja!

354

Marija Zaharova, portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije, optužila je SAD za miješanje u unutrašnja pitanja država, a kao primjer i žrtvu je navela Jugoslaviju.

Zaharova je rekla da je svoje miješanje u unutrašnja pitanja SRJ Amerika obrazložila “uspostavljanjem mira i ograničavanja vojnog potencijala zemlje”, prenosi Sputnjik.

Ona je dodala da postoji i mnoštvo drugih primjera, počevši od izjave nekadašnjeg predsjednika SAD Vudroa Vilsona, koji je još u martu 1913. godine rekao da namjerava da “nauči” države Južne Amerike da “biraju dobre ljude”, pod izgovorom da je to potrebno zarad zaštite “nacionalnih interesa Amerike”.

Potom je, kako je navela, “leksikon” američke administracije počeo da se razvija, što je rezultiralo time da je bivši predsjednik SAD Hari Truman u izjavi naciji opravdao nuklearni napad na japanske gradove Hirošimu i Nagasaki.

Mnogobrojne izjave slicnog konteksta, tvrdi Zaharova, stizale su za vrijeme Hladnog rata protiv Rusije, Kube, Vijetnama i drugih zemalja.

Tako je, kako je navela, i nekadašnji predsjednik SAD Dvajt Ajzenhauer u martu 1960. godine rekao da Vašington neće dozvoliti da na zapadnoj polulopti dominira “medjunarodni komunizam”.

Zaharova je ocijenila da je u posljednje vrijeme ovo miješanje dostiglo vrhunac i u tom kontekstu podsjetila na vojne operacije u Jugoslaviji, Iraku i Siriji.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA