“Zagreb mora da zaustavi fašizam i negiranje Jasenovca”

341

Direktor centra “Simon Vizental” u Jerusalimu Efraim Zurof rekao je da se fašizam u Hrvatskoj može zaustaviti jedino ako se rukovodstvo države suprotstavi ovim fenomenima i negiranju Jasenovca.

On je za Večernje novosti istakao da hrvatske vlasti treba da donesu zakon o zabrani ustaških simbola, slogana i knjiga koje negiraju zločin u Jasenovcu.

Povodom knjige “Razotkrivena jasenovačka laž” autora Josipa Pečarića i Stjepana Razuma, koja predstavlja najnoviji pokušaj negacije genocida u Jasenovcu, Zurof kaže da zločini ne smiju ostati zaboravljeni i nekažnjeni.

– Čvrsto vjerujem da u zemljama u kojima je lokalno stanovništvo aktivno učestvovalo u masovnim ubistvima, svi nacistički i ustaški simboli moraju biti zabranjeni, a negiranje genocida mora biti zabranjeno i kažnjivo zakonom – rekao je Zurof.

Direktor centra “Simon Vizental” je istakao da Hrvatska treba da omogući da se kroz obrazovni sistem nauči precizna istorijska priča o Drugom svjetskom ratu.

– A poseban naglasak treba da bude na genocidu nad Srbima, Jevrejima i Romima u Hrvatskoj, kao i na Holokaustu – zaključio je Zurof.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA