Vučić: Dijalog kada Priština ukine takse

360

Beograd će nastaviti dijalog sa Prištinom kada anticivilizacijske takse Prištine na robe iz centralne Srbije budu ukinute, što je važno za evropski put zemlje, rekao je Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije.

Ova izjava je uslijedila nakon sastanka sa šefom Delegacije EU u Srbiji Semom Fabricijem i ambasadorima zemalja članica EU.

Vučić je naglasio da pritisak na Prištinu da ukine takse može izvršiti samo Vašington i niko drugi, jer oni samo uvažavaju SAD.

Naveo je da je Srbija spremna da nastavi razgovore u dobroj vjeri sa legalnim i legitimnim predstavnicima Albanaca, iako Priština do sada nije ispunila ni onu jednu tačku koju je imala – zajednicu srpskih opština, a Beograd je ispunio sve.

Predsjednik Srbije je ponovio da je EU najznačajniji trgovinski partner i najveći investitor u zemlju, te da će Srbija nastaviti sa reformama pravosuđa i da čini sve da ispuni potrebne uslove za ulazak u EU.

– Mi ćemo svoj evropski put, ne samo da nastavimo, nego da unesemo novu energiju i novu živost. Sve to ne zavisi od nas, ali ovom što radimo radimo zbog nas – rekao je Vučić.

Pozao je evropske ambasadore da kada se bude odlučivalo o kvotama za čelik izađu u susret Srbiji, i dodao, da bi zatvaranje “Željezare” u Smederevu bila katastrofa, ne samo za taj grad nego za cijelu Srbiju.

On je naveo da je danas riječi i o regionalnoj stabilnosti i da je svojim sagovornicima prenio da će Srbija sa svoje strane činiti sve da se očuva mir, što je ključ razvoja.

Šef Delegacije EU Sem Fabricio izjavio je da je za privredu i građane od izuzetnog značaja što je Srbija pristupanje EU postavila kao strateški cilj.

On je rekao da se EU jasno odredila prema taksama koje je Priština uvela za robe iz Srbije i BiH, te dodao da će EU nastaviti da posreduje u dijalogu Beograda i Prištine u nadi da će sporazum biti postignut.

Na pitanje da li je slučajno što je razgovor Vučića sa ambasadorima EU upriličen samo dva dana prije posjete Srbiji predsjednika Rusije Vladimira Putina, Fabricio je rekao da je dogovor o tome utanačen još prošle godine, što je potvrdio i Vučić.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA