Volan automobila prljaviji od daske na wc šolji

455

Ispitujući navike vozača u SAD, jedna kompanija za iznajmljivanje automobila došla je do zapanjujućih rezultata – gotovo trećina vozača svoja vozila čisti jednom godišnje! Takva nehigijena čini unutrašnjost četvorotočkaša najprljavijim mjestom na planeti.

U istraživanju sajta CarRentals.com učestvovalo je 1 000 ispitanika koji su odgovarali na pitanja o dezinfikovanju i pranju unutrašnjosti svojih automobila. Gotovo trećina ispitanika, njih 320 priznalo je da rijetko čiste svoja vozila – jednom godišnje.

Prema podacima američkog Nacionalnog centra za biotehnologiju naveo je da je unutrašnjost automobila među najprljavijim mjestima na Zemlji i da mogu biti prljaviji i od šolje javnog toaleta čak i do četiri puta!

To je u potpunoj suprotnosti sa uvriježenim mišljenjem da ruke ne moraju da se peru nakon vožnje, to jest da su ruke čiste nakon dodirivanja volana.

Mjereći prosječnu količinu bakterija po kvadratnom centimetru, odnosno jedinica koje formiraju kolonije (CFU) ustanovljeno je da upravljači imaju 629 CFU jedinica, dugmići u liftu 313, prosečni ekran pametnog telefona 100, a daske na šoljama u javnom toaletu 172!

Stručnjake zabrinjava činjenica da su dvije bakterije koje se najčešće mogu naći u unutrašnjosti automobila stafilokoka, koja je uzročnik trovanja hranom i raznih infekcija kože, i bakterija propionibakterijum koja može izazvati upale i infekcije.

Osim ova dva, u unutrašnjosti automobila ima još oko 700 različitih sojeva bakterija.

Ovi mikroorganizmi se tu nastanjuju zbog dobrih uslova koje im vozači obezbjeđuju svaki put kada jedu unutar svojih vozila.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA