Vlast i opozicija složni u odbrani imena Srpske!

417

Najava SDA o inicijativi za preispitivanje naziva Republike Srpske bila je glavna tema današnjeg sastanka Milorada Dodika, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH sa predsjednicima parlamentarnih političkih stranaka iz RS u Banjaluci.

Rezultat sastanka je zajednički stav odnosno izjava kojom se inicijativa SDA karakteriše kao antiustavno djelovanje.

– Potpisali smo zajedničku izjavu u kojoj stoji da je apelacija antiustavno i antidejtonsko djelovanje. Bez RS nema današnje BiH. Izrazavamo potpuno nepovjerenje prema Ustavnom sudu BiH. Tražićemo održavanje posebne sjednice NSRS o daljem statusu RS. Sve naše aktivnosti zavisiće od daljih antidejtonskih poruka. Nikakvo davanje roka RS ne dolazi u obzir. To odbacujemo. Zaštitićemo RS na najbolji način. Nećemo dozvoliti da se naše ime i prezime skrnavi. Jedinstveno djelovanje svih faktora u RS je najbolji odgovor na napad na RS. Klub srpskog naroda u Domu FBiH nikada nije popunjeno. U RS se na poziciji predsjednika Ustavnog suda RS nalazi Bošnjak, a Bošnjak je i glavni tužilac i mi smo taj dogovor ispoštovali. FBiH taj dogovor nikada nije ispoštovala – rekao je Milorad Dodik.

Predsjednik SDS-a, Vukota Govedarica, je podvukao da ovakav potez SDA ne nosi ništa dobro.

– U svakom trenutku moramo zaštiti sve prerogative RS, tako i ime i prezime. Treba biti razuman i odgovoran. U tom prvom koraku mi upozoravamo da je ugrožena ustavna pozicija BiH i da je ugrožen “Dejton”. Današnji stav Bakira Izetbegovića pokazuje da pravljenjem malog problema mogu da riješe veliki problem. Koketiranje sa SDA nikome neće dobro donijeti – naglasio je Govedarica.

Prvi čovjek PDP-a, Branislav Borenović, smatra da je potez SDA za kratko vrijeme izazvao politički haos, ali i da he RS trajna ustavna kategorija koju niko ne može da ospori.

– Nakon duže vremena sjeli smo zajedno i razgovarali o antiustavnom djelovanju SDA. Iako je dan ranije SNSD razgovarala sa SDA, vidjeli smo da je SDA u roku od 24 sata zapalila vatru. To dokazuje da njih ne interesuje ništa osim međunacionalnih tenzija. Političke stranke u RS su spremne da izadju i sa konkretnijim zaključcima. Postoji velika saglasnost da se sa strankama kao što je SDA ne treba razgovarati. Stranka koja podriva ustavno uređjenje BiH ne treba da ima potpredsjednika NSRS. SDA je izazvala u ovih nekoliko časova politicki haos i time preuzima odgovornost za te političke potrese. RS je trajna, neupitna ustavna kategorija koju niko ne smije da derogira. SDA nije željela dobro ni Srbima, ni Bošnjacima, ni Hrvatima – kaže Borenović.

Dragan Čavić, predsjednik NDP-a, ističe da SDA samo pokušava da zamaskira nemogućnost formiranja vlasti.

– “Dejton” je na našoj strani, pravda je na našoj strani. Ustavni sud BiH ne djeluje po pravdi, već po političkim pritiscima. Ovo je maskiranje nemogućnosti formiranja vlasti u BiH i FBiH. Ovakva pitanja su uvijek iznad nas. Pozivamo garante “Dejtona” da zaštite dejtonsku BiH od SDA. Venecijanska komisija 2004. godine nije problematizovala ime RS, ali je sada to ime opet problematizovala SDA – ističe on.

 

G. Dakić

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA