V. Britanija: 175 000 ljudi ostaje bez posla?

283

Zbog povećanja kupovine preko interneta i porasta divova poput Amazona, u Velikoj Britaniji bi oko 175 000 radnika moglo bi da ostane bez posla. Takođe, moglo bi da se zatvori oko 23 000 prodavnica.

Kako se navodi u godišnjem izvežtaju savjetnika za nekretnine Altus grupe, ova kriza bi pored poznatih robnih kuća, mogla da zahvati i male nezavisne trgovine, piše britanski Gardijan.

Kako se navodi, brojke ukazuju da će ova godina biti još gora od 2018, kada je zatvoreno skoro 20 000 trgovina i ugašeno oko 150 000 radnih mjesta.

Autori izveštaja predviđaju da će se zbog “seizmičkog pomaka” u kupovnim navikama u Britaniji, ukupna vrijednost imovine u maloprodaji ove godine smanjiti za 15,9 odsto.

Da je 2018. godina bila loša za poznate britanske trgovačke lance, pokazuje i propast “Hause of Frejzer”, “Evans Sajkls”, “Meplajna” i “Paundvorlda”, dok zatvaranje dijela svojih radnji za ovu godinu najavljuje i “Marks i Spenser”.

Izveštaj Altus grupe pokazao je da 62 odsto velikih vlasnika i investitora u Velikoj Britaniji smatra da su Amazon i drugi online igrači poremetili tržište nekretnina, a najavljuje se i da će 2019. godina biti teška za britanske trgovce.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA