Uhapšen profesor koji je prodavao diplome u Tuzli

424

Z. S. (69), profesor u Mješovitoj srednjoj rudarskoj školi u Tuzli, uhapšen je jutros u akciji Federalne uprave policije (FUP) i Tužilaštva Tuzlanskog kantona zbog sumnje da je počinio krivično djelo primanja dara ili drugih oblika koristi.

Kako je rečeno iz Tužilaštva Tuzlanskog kantona, on je osumnjičen za primanje novca od vanrednih polaznika Mješovite srednje rudarske škole u Tuzli kako bi im omogućio da bez polaganja ispita pred ispitnim komisijama steknu zvanje rudarskog ili geološkog tehničara.

Portparol Tužilaštva TK Admir Arnautović je rekao da je hapšenju prethodila višemjesečna istraga tužilaštva i FUP-a, uz saradnju s drugim agencijama za provođenje zakona.

– On je osumnjičen da je kao profesor i član Komisije za obrazovanje odraslih u ovoj školi u periodu od juna 2017. do juna 2018. godine od deset vanrednih polaznika tražio i uzeo određene iznose novca kako bi bez polaganja ispita pred ispitnim komisijama stekli ova zvanja te također da je od još četiri vanredna polaznika tražio novac, što su oni odbili – precizirao je Arnautović.

Pripadnici FUP-a će obaviti kriminalističku obradu te će uhapšeni profesor biti predat u nadležnost Tužilaštva TK.

Postupajući tužilac je donio naredbu o provođenju istrage, osumnjičeni će biti ispitan i najvjerovatnije će biti stavljen prijedlog za određivanje pritvora.

Istraga u ovom predmetu se nastavlja i u cilju utvrđivanja eventualne umiješanosti i drugih osoba u ove i druge slične nezakonite radnje.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA