Muškarac iz američke savezne države Džordžije, koji je mijenjao svoj automobil za antitenkovsku raketu i eksploziv u namjeri da napadne Bijelu kuću, uhapšen je juče.

Hašer Džalal Taheb (21) iz Kaminga lišen je slobode u operaciji FBI i optužen za pokušaj nanošenja štete ili uništenja zgrade u vlasništvu SAD uz otvaranje vatre ili korišćenje eksploziva, otkrio je američki javni tužilac Bi-Džej Pak, prenio je AP.

FBI je organizovao presretanje nakon što je lokalna agencija za sprovođenje zakona saopštila da je dobila dojavu od neidentifikovane osobe koja je rekla da se Taheb radikalizovao, promijenio prezime i da planira da putuje u inostrantvo, navedeno je u pisanoj izjavi agenta FBI sudu.

Taheb je tom agentu, koji je tada bio u civilu i za koga nije znao da radi za FBI, rekao da nikada nije pucao iz pištolja, ali da bi lako mogao to da nauči. Naveo je da i da je gledao neke video-snimke o tome kako granate eksplodiraju.

U izjavi stoji i da je Taheb rekao da u oktobru planira da putuje u inostrantvo radi “hidžre”, što se, kako je agent koji je dao izjavu objasnio, odnosi na putovanje na teritoriju koju kontroliše Islamska država.

Pošto nije imao pasoš, nije mogao da putuje, a izvoru FBI je rekao da želi da izvede napad u SAD na Bijelu kuću i Kip slobode.

Prošlog mjeseca se više puta sastao sa tajnim agentom i izvorom FBI, a često je s njima bio u kontaktu i putem šifrovane aplikacije za slanje poruka.

Tokom jednog sastanka, osumnjičeni je tajnom agentu pokazao ručno crtan dijagram prizemlja zapadnog krila Bijele kuće i detaljan plan napada, a od agenta je tražio da mu nabavi oružje i eksploziv koji su mu potrebni da bi izveo napad. Tako su razgovarali o prodaji ili razmjeni automobila kako bi platio oružje.

Taheb je rekao i da mu treba “baza” odakle bi njegovi sljedbenici mogli da se pregrupišu i gdje bi mogao da napravi video-snimak kako bi motivisao ljude.

– Rekao je da želi da bude narator, bili bi prikazani klipovi na kojima se vide potlačeni muslimani dok bi američke i izraelske zastave bila spaljene u pozadini – navodi se u izjavi agenta.

Hašer Džalal je nedavno tom agentu rekao da ove nedjelje želi da nabavi oružje i direktno se odveze u Vašington da izvede napad. Juče se sastao sa izvorom FBIa i tajnim agentom kako bi zamijenio automobil za oružje, i tada je uhapšen.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA