Udar po novčaniku: Još skuplja registracija vozila!

774

Vozačima je, sa početkom ove godine, stavljena na teret još jedna naknada i to za zagađivanje životne sredine, a plaćaće je uz registraciju. 

Naime, Vlada Republike Srpske je na sjednici 6. decembra prošle godine odlučila da uvede ekološku taksu za sva vozila. Ovom odlukom propisuju se jedinične naknade za pojedine vrste motornih vozila, na osnovu kojih se vrši obračun za naknade za zagađivanje životne sredine.

U zavisnosti od vrste motora, kubikaže i starosti vozila, vozači će u prosjeku plaćati za zagađivanje životne sredine od pet do 50 KM.

Vlasnici novih automobila platiće pet maraka, dok će oni sa vozilima starijeg datuma izdvojiti od 10, 15 ili 25 maraka za taksu. Oni koji posjeduju kamione starije proizvodnje, platiće taksu i do 50 maraka.

Predsjednik Udruženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport Republike Srpske, Nikola Grbić, kaže da bi bilo logičnije da su smanjili namete, umjesto što ih stalno povećavaju.

– Bravo! Ne znam ko će im ostati ovdje da radi, da im plaća to i da im vozi ovdje po tim autoputevima – kaže Grbić.

On smatra da je to zaista nepromišljen i nekorektan potez prema prevoznicima i prema privrednicima Republike Srpske.

– Samo će doprinijeti još većem odlasku prevoznika iz RS, a sve zahvaljujući takvom stavu i odnosu institucija Republike Srpske – ističe Grbić.

Ekonomisti kažu da bi bilo bolje da država poradi na podizanju plata jer bi to omogućilo i kupovinu novijih vozila.

– Te takse koje se prikupe će završiti u budžetima, a ne u novim filterima ili novim automobilima. Dakle, suština ove mjere je očigledno potpuno pogrešna. Nema koristi niko, osim troškova koje će imati najsiromašniji koji voz stare automobile – navodi ekonomista Zoran Pavlović.

Odluka o novoj naknadi objavljena je u Službenom glasniku Republike Srpske 18. decembra i stupila je na snagu sa početkom 2019.godine. Time će značajno poskupiti registracija za vozila sa motorima starijeg tipa koja su veći zagađivači vazduha.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA