U RS još četiri osobe preminule od posljedica gripa

360

Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske danas je prijavljeno da su četiri pacijenata preminula od posljedica teške akutne respiratorne infekcije.

Univerzitetski klinički centar Republike Srpske i Bolnica Zvornik prijavili su po jednog, dok je Bolnica “Sveti apostol Luka” Doboj prijavila dva pacijenta koja su preminula.

– Radi se o osobama srednje i starije životne dobi sa brojnim komorbiditetima – navedeno je u saopštenju Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske.

Napominju da je broj dosad prijavljenih ILI infekcija, tj. oboljenja koja se na primarnom nivou vode kao gripa, čini 0,78% oboljelih u odnosu na ukupnu populaciju.

Aktivnost virusa influence je u porastu u većini zemalja u sjevernoj hemisferi i registrovana je cirkulacija virusa influence A i B. Podaci iz 104 zemlje koje su zvanično prijavile podatke, pokazuju da od testiranih uzoraka koji su bili pozitivni na influencu, najviše je onih pozitivnih na tip A (98,3 odsto).

Iz instituta napominju da u ovom trenutku nema razloga za proglašavanje epidemije.

U narednom periodu, posebnu pažnju treba obratiti prilikom posjete pacijentima u bolnicama, kao i osobama smještenim u ustanovama za trajni boravak (domovi za starija lica, domovi za lica sa invaliditetom itd.) i poštovati preporuke ustanova.

– Trajanje posjeta treba svesti na minimum, odlaziti u posjete samo ukoliko smo sigurni da nemamo neku respiratornu infekciju i izbjegavati blizak kontakt sa oboljelim – stoji u saopštenju Instituta.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA