U Drvaru, Glamoču i B. Grahovu još na snazi vanredno stanje

304

U Drvaru, Glamoču i Bosanskom Grahovu još je na snazi stanje elementarne nepogode!

Iz Drvara poručuju da će, u slučaju novih padavina, biti primorani da traže pomoć iz Srpske. Na području Glamoča, više sela je blokirano, a u Bosanskom Grahovu situaciju otežava jak vjetar, koji nanosi snježne smetove.

Stanovnika drvarskog sela Trninić Brijeg su na mukama jer su nezapamćene snježne padavine uzrokovale velike probleme na ovom području.

– Odsječeni smo od svijeta tri dana. Tri dana je padao snijeg, nikako nije prestajao. Bilo je preteško. Evo sad se stabilizuje polako, jer se vrijeme polako popravlja – priča stanovnik Trninić Brijega Јovica Dešić.

Pojedini zaseoci potpuno su blokirani, a oni stariji kažu da mole Boga da ne dođe do nečega jer bi u tom slučaju teško mogli stići do ljekara.

Na raščišćavanju lokalnih puteva ka zametenim selima angažovana je sva raspoloživa mehanizacija. Pred radnicima je težak posao.

– Veliki su smetovi. Svako zove, ne možemo stići svuda jer nemamo dovoljno radnih mašina – ističe Branislav Miljanović, radnik na grtalici.

Situacija u Drvaru se stabilizuje, ali još ima zametenih sela. Dušica Runić, v.d. načelnika opštine Drvar, kaže da ako padavine nastave, sigurno će biti u situaciji da potraže pomoć i od Civilne zaštite Republike Srpske i drugih institucija.

Teško je i u Bosanskom Grahovu, gdje probleme stvara i jak vjetar, koji nanosi smetove. Mehanizacija je upućena na najkritičnija mjesta, a to su putni pravac od Stožišta do sela Tiškovac, gdje živi 15-tak porodica koji jedinu vezu imaju preko Hrvatske.

I na području Glamoča, sela su blokirana, a putevi neprohodni.

Nebojša Radivojša, načelnik ove opštine kaže da veliki broj radnih mašina radi na raščišćavanju puta. Nadaju se da neće biti pogoršanja vremena, a ako ih vrijeme posluži trebali bi, kaže, doći do svih sela.

Od magistralnog puta Livno – Bosansko Grahovo potpuno je odsječeno i više sela sa srpskim povratničkim stanovništvom u Livanjskom polju, gdje snježni nanosi dostižu i do dva metra.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA