Protekla godina je bila vrlo dobra za globalni turizam, budući da je registrovano čak 1,4 milijarde dolazaka turista širom svijeta.

To je za šest odsto više nego godinu dana ranije, pokazao je izveštaj Svjetske turističke organizacije Ujedinjenih nacija UNWTO.

Ta organizacija je prethodno očekivala da će ova cifra biti dostignuta 2020. godine, ali se to ostvarilo ranije, dijelom zahvaljujući snažnijem ekonomskom rastu, viznim olakšicama i povoljnijim avio-putovanjima.

– Rast turizma u posljednjih nekoliko godina potvrđuje da je ovaj sektor danas jedan od najsnažnijih pokretača ekonomskog rasta i razvoja – naveo je generalni sekretar UNWTO Zurab Pololikašvili.

Turizam na Bliskom istoku je porastao za deset odsto u odnosu na godinu dana ranije, a u Africi za sedam odsto. Azijsko-pacifički region i Evropa ostvarili su rast od po šest posto, a Južna i Sjeverna Amerika povećanje u dolascima turista od tri odsto.

Očekuje se da će prognoza UNWTO za ovu godinu biti više u skladu sa istorijskim trendovima rasta međunarodnog turizma između tri i četiri odsto.

Iz UNWTO navode da će neizvjesnost oko Bregzita, globalno ekonomsko usporavanje, geopolitičke i trgovinske tenzije, vjerovatno donijeti pristup “sačekaj i vidi” kada je riječ o putovanjima u tekućoj godini.

– Međutim, stabilne cijene goriva, poboljšana vazdušna povezanost i rast putovanja iz zemalja u usponu, poslužiće kao pozitivni pokazatelji za ovu godinu – ocijenili su u UNWTO.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA