Tužilac Haškog tribunala uništavao dokaze o “žutoj kući”?

438

Kao tužilac Haškog tribunala Džefri Najs imao je udjela u uništavanju dokaza u vezi s trgovinom ljudskim organima u slučaju “žuta kuća”, što je svojevremeno tvrdila i nekadašnja glavna tužiteljka Karla del Ponte.

Ovo tvrdi advokat Branislav Tapušković, koji je u to vrijeme učestvovao u procesima pred Haškim tribunalom.

Otvoreno zastupao albansku stranu

Najs, nekadašnji tužilac suda u Hagu, trenutno brani jednog od vođa takozvane OVK Samija Ljuštakua, koji će se pred tužiocima Specijalnog suda za zločine te terorističke organizacije u Hagu pojaviti 16. januara.

Kako navode Večernje novosti, u cijeli ovaj slučaj Najs ulazi s velikim “predznanjem”, jer je imao priliku da se o dešavanjima na Kosovu dobro uputi kao glavni tužilac u predmetu protiv bivšeg predsjednika SRJ Slobodana Miloševića. Međutim, on je i tada otvoreno zastupao albansku stranu.

– Najs je imao pristup mnogobrojnoj dokumentaciji, koju bi sad kao advokat mogao da iskoristi. On je svo vrijeme forsirao tezu da je sve što se dešavalo na Kosovu bilo u svrhu stvaranja “velike Srbije” i da KiM ne pripada Srbiji. Bez problema se oglušio o zločine nad Srbima. Na suđenju je čak tvrdio da su Srbi srušili džamiju iz sedmog vijeka, a Osmanlije su na Balkan došle u 14. vijeku. Eto, to vam je Najs – poručio je Tapušković.

Prema najavama prištinskih medija, Najs bi mogao da bude branilac i kosovskog predsjednika Hašima Tačija, kao i prvog čovjeka kosovskog parlamenta Kadrija Veseljija, ako se oni nađu na optužnicama Specijalnog suda.

Kada je Najs napustio Haški tribunal, radio je na Tačijevoj biografiji, gdje se posebno bavio otklanjanjem sumnji da je Tači učestvovao u trgovini ljudskim organima.

Poslije objavljivanja izvještaja specijalnog izvjestioca Savjeta Evrope Dika Martija o zločinima OVK, za prištinske vlasti radio je na pripremi materijala koji bi mogao da se koristi u odbrani albanskih terorista pred Specijalnim sudom. Tokom karijere, Najsa je pratila priča da je od albanskog lobija dobijao veliki novac.

Najsova dnevnica 2 200 evra

Prema informacijama kosovskih medija, Najs će u “misiji spasavanja” terorista OVK dobijati 2 200 evra dnevno, uz pokrivene troškove putovanja.

Inače, saslušanja bivših pripadnika OVK počela su juče. Prvi je na redu bio bivši komandant OVK Rustem Mustafa, a biće nastavljeno i danas. Za njegovo ime vezuju se mučenja i ubistva Srba, podmetanje bombe pod autobus “Niš ekspresa” kada je poginulo 12 srpskih putnika, kao i teroristički napadi i obračun sa “nelojalnim” Albancima.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

2 KOMENTARA

  1. Џефри Најс, Карла, Т. Мерон и остали из нелегалног Хашког суда су бјелосвјетски лешинари и криминалци, исто као и њихови налогодавци.

Comments are closed.