Treneri iz Južne Koreje godinama silovali sportistkinje?

554

Južnokorejska klizačica Šim Suk-hi pokrenula je lavinu. Sve je više sportistkinja iz ove države, koje tvrde da su ih treneri seksualno zlostavljali. Ministarka traži istragu protiv “kuma” južnokorejskog klizanja.

Nakon što je dvostruka olimpijska šampionka i višestruka prvakinja sveta, klizačica Šim Suk-hi, izjavila da ju je trener u više navrata silovao, sve više južnokorejskih sportistkinja iznijelo je slične tvrdnje.

Sportiskinje koje se bave džudom, tekvondom i rvanjem optužile su svoje trenere da su ih seksualno zlostavljali.

Članice tima Južne Koreje koji su osvojili srebrnu medalju u karlingu na Olimpijskim igrama u Pjongčangu takođe su optužile svoje bivše trenere.

Grupa pod imenom “Solidarnost za mlade klizačice” održala je konferenciju za štampu na kojoj su saopštili da je najmanje pet mladih klizačica seksualno zlostavljano od svojih trenera. Imena nisu željeli da objave, kako kažu, zbog privatnosti.

Južnokorejska poslanica Son Hje-von, koja je prisustvovala konferenciji, izjavila je da je jednu od žrtava u više navrata zlostavljao trener dok je kao tinejdžerka pohađala Nacionalni sportski univerzitet, poznat po mnogim olimpijskim sportistima.

Poslanica je zatražila istragu Džeona Mjenga-gjua, trenera koji se smatra “kumom” južnokorejskog klizanja na ledu.

– Bilo je mnogo zlostavljanja na klizačkoj sceni, ali su prestupnici u mnogim slučajevima prošli nekažnjeno – rekla je Son.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA