Tramp spreman na novu vojnu akciju u Siriji

348

Američki državni sekretar Majk Pompeo izjavio je da je predsjednik SAD Donald Tramp voljan da ponovo preduzme akcije u Siriji. Ova odluka dolazi u vrijeme kada SAD pripremaju svoje trupe za povlačenje, za koje Pompeo kaže da će se nastaviti uprkos kritikama.

Pompeo je dodao da će Sjedinjene Američke Države povući svoje trupe iz Sirije nastavljajući da završavaju borbu protiv terorista DAEŠ-a.

On smatra da je Amerika „sila dobra“ na Bliskom istoku i da, kada se Amerika povuče, sledi haos.

– Prijetnja radikalnog islamskog terorizma je stvarna. DAEŠ nastavlja, mi se borimo protiv njih u mnogim dijelovima zemlje. Naša posvećenost nastavku sprečavanja rasta DAEŠ-a je stvarna. Nastavićemo to. Uradićemo to, na neki način, na jednom određenom mjestu — Siriji — drugačije. Sjedinjene Američke Države, predsjednik Tramp, donijeli su odluku da se trupe povuku. Učinićemo to – rekao je Pompeo na konferenciji za medije u Egiptu.

On je naglasio da će SAD nastaviti da vrše vazdušne napade na Bliskom istoku sa pojavom meta.

– Naši vazdušni napadi nastaviće se sa pojavom meta – rekao je Pompeo.

On je dodao da će Vašington ostati stabilan partner na Bliskom istoku.

Mediji su u decembru javili da je Tramp naredio Pentagonu da razvije plan za povlačenje oko polovine od 14 000 američkih vojnika iz Avganistana, što se poklopilo sa predsjednikovom najavom da će 2 000 američkih vojnika napustiti Siriju.

Prema podacima američkih zvaničnika, povlačenje američkih trupa trajaće između 60 i 100 dana.

Međutim, nekoliko američkih zvaničnika kritikovalo je Trampovu odluku o povlačenju trupa iz Sirije što je rezultovalo sa dvije ostavke — američkog ministra odbrane Džejmsa Matisa, koji je objavio da se njegovo gledište više ne poklapa sa Trampovim, i Breta Mekgurka, specijalnog izaslanika predsjednika za američku koaliciju u Siriji.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA