Tereza Mej ostaje na čelu britanske Vlade

366

Većina britanskih parlamentaraca večeras je izglasala povjerenje premijerki Terezi Mej, čime je Vlada Velike Britanije opstala nakon što u utorak nije prošao prijedlog Tereza Mej o Brexitu.

Za izglasavanje nepovjerenja glasalo je 306 poslanika, a protiv opoziva 325 poslanika.

Lider laburista Jeremy Corbin podnio je zahtjev za izglasavanje nepovjerenja vladi jer smatra da je sinoćnji poraz Mej najveći u britanskoj historiji. On je pozvao članove vlade da podnesu ostavke što je Mej odbila.

Na početku raspave o izglasavanju nepovjerenja Mej je u obraćanju zastupnicima rekla kako “predstoji dug put do ponovnog ujedinjavanja britanske javnosti nekon referenduma o Brexitu iz 2016. godine”. Pozvala je poslanike da podrže vladu kako bi mogla završiti posao koji je počela.

– Proživljavamo povijesni trenutak naše nacije nakon referenduma koji ju je podijelio na dva dijela. Predstoji nam dug put, ali ne vjerujem da su parlmentarni izbori taj put, niti vjerujem da vlada na čelu s Corbynom predstavlja taj put – kazala je Mej.

Iako Konzervativna sjevernoirska unionistička stranka DUP, koja podržava manjinsku vladu Tereze Mej, nije glasala za plan za Brexit, nisu imali želju da na vlast dođu laburisti pa su glasali za ostanak Mej i njenih ministara. Mej je, logično, dobila i podršku svojih stranačkih kolega iz Konzervativne stranke.

Mej sada do ponedjeljka ima rok da parlamentu predstavi “plan B”. Na raspolaganju ima nekoliko opcija, od Brexita bez dogovora do odgode datuma britanskog izlaska iz Unije.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA