Talas polarne hladnoće zahvatio američki Srednji zapad (VIDEO)

358

Američki Srednji zapad zahvaćen je veoma niskim temperaturama, a u sjevernoj Minesoti vjetar je temperaturu spustio na 51 stepen ispod nule.

Američka plemena starosjedilaca u gornjem Srednjem zapadu u SAD pomažu ljudima donoseći stvari za grijanje zbog hladnih vremenskih uslova koji su zahvatili taj region.

U indijanskom rezervatu u Dakoti, veliki broj ljudi živi u decenijama starim zgradama koje su oronule ili u kućama koje je vlada izgradila za slučajeve prirodnih katastrofa, poput uragana.

Plemenski zvaničnik Eliot Vord navodi da ti objekti nisu prikladni za ekstremne hladnoće i jake vjetrove, u regionu gdje je temperatura danas išla do -39 stepeni Celzijusa.

Kris Ferbenks, jedna od zvaničnica starosjedilaca u Minesoti, kazala je da je situacija strašna i da se zvaničnici trude da pomognu.

Temperature znatno ispod nule osjetiće najmanje 55 miliona ljudi, naveo je ranije BBC i dodao da je vanredno stanje proglašeno u Viskonsinu, Mičigenu, Ilinoisu, Alabami i Misisipiju, a vlasti u Ajovi su upozorile građane da tokom boravka na otvorenom ne udišu duboko i ne govore mnogo.

Više hiljada škola i državnih institucija je zatvoren, a suspendovane su i poštanske usluge zbog niske temperature i nevremena

Na ulicama Čikaga autobusi su pretvoreni u skloništa za beskućnike. U gradu je temperatura noćas pala na minus 21 stepen Celzijusovih, sa naletima ledenog vjetra, kada temperatura padne na oko minus 40.

– Ovakvi vremenski uslovi predstavljaju opasnost po javno zdravlje i tome se mora posebno pristupiti – rekao je gradonačelnik Čikaga Ram Emanuel.

Američki meteorološki zavod objavio je da bi i samo 10 minuta boravka na ovakvoj hladnoći moglo da dovede do ozbiljnih promrzlina.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA