Tači zatražio od Haradinaja da ukine takse

402

Predsjednik Kosova Hašim Tači je zatražio je od Ramuša Haradinaja da se ukinu takse koje su uvedene za robu koja su uvozi iz Srbije i BiH, što je zahtjev i SAD.

Tači je poručio i da treba prestati sa populističkim odlukama.

On je na fejsbuku, ne spominjući imenom Haradinaja, podsjetio da je prijateljstvo Kosova i SAD stalno, ali da se podrška SAD ne može smatrati bezuslovnom.

– Američka podrška se ne može smatrati bezuslovnom ako činimo greške koji dovode u pitanje američke interese i vrijednosti na Kosovu, regionu i Evropi. Naše vrijednosti i vizije su u saglasnosti sa američkim – poručio je Tači na fejsbuku dodajući da je bez pomoći SAD i saveznika istorijski uspjeh Kosova bio nemoguć.

Kosovski predsjednik ističe da se aktuelna kretanja i djelovanje državnih institucija Kosova sa zabrinutošću prate od strane američke vlade.

– Ova je situacija za žaljenje. Zato je sada vrijeme da poštujemo američke prijateljske savjete koji imaju za cilj jačanje države Kosova i pacifikaciju regiona. Odluke bilo kog državnog lidera ne smiju da dovedu u pitanje državni i strateški interes SAD za Kosovo i šire. Populističko djelovanje ne smije da dovede u pitanje viziju u strateške odluke Kosova – napisao je Tači.

Prema njemu dovođenje u pitanje odnosa sa SAD, ove svete alijanse, predstavlja početak dovođenja u pitanje države Kosovo.

– Takođe ni arogancija koja se pokazuje u odnosu na Evropsku uniju ne služi na čast našoj državi niti čini ponosnim naše saveznike i SAD – napisao je Tači.

Prema njemu „alijansa Kosova sa SAD vijredi više i značajnija je od interesa bilo koga“.

Ne pominjući imena Haradinaj je rekao da se “sve ovo sprema na Kosovu, a ne od prijatelja Kosova”.

Haradinaj je prethodno komesaru za proširenje EU Johanesu Hanu tokom ovonedeljne posjete Kosovu poručio sa Kosovo neće ukinuti odluku o uvođenju takse za robu iz Srbije i BiH.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA