Tači u martu u Hagu pred Specijalnim sudom?

388

Prištinski novinar Vehbi Kajtazi vjeruje da će se u Hagu uskoro naći i kosovski predsjednik Hašim Tači i smatra da Specijalni sud za ratne zločine tzv. OVK neće imati smisla ako Tači ne bude bio optužen.

– Očekujem da Tači bude optužen i da u martu otputuje u Hag… U martu bi mogao da bude ispitan – rekao je Kajtazi u emisiji “Presing” na T7, prenosi Gazeta ekspres.

Kajtazi je rekao da misli da su se “najveći zločini na Kosovu desili poslije rata” i da se očekuje da Tači bude ispitivan zbog djelovanja ŠIK-a, tajne službe OVK, kao i zbog drugih struktura koje su proistekle iz OVK.

Očekuje se da Tači bude saslušan za konkretne slučajeve, ubistva ljudi i zbog pokušaja ubistva, kao i zbog napada od kojih se većina dogodila poslije sukoba, naveo je Kajtazi.

On je, u tom kontekstu, pomenuo slučajeve Džemalja Mustafe, Smajlja Hajdarija, Ganija Gecija, Adema Saljihaja, Agima Veljiua, Ejupa Visoke, Šabana Muje i Ismeta Racija.

Poslanik Inicijative za Kosovo Miljajim Zeka je prije dva dana rekao da poziv Specijalnog suda može da očekuje i Tači.

– Sud je napravljen isključivo za Hašima Tačija, a ne za vas (novinare) ili mene. Može on da napravi i 100 dogovora sa Srbijom, ali neće pobjeći od Specijalngo suda – rekao je Zeka.

Dodao je i da je Tači dva ili tri puta imao kontakta sa predstavnicima Specijalnog suda.

I kosovski advokat Toma Gaši je nedavno izjavio da Tači neće moći da izbjegne Specijalni sud u Hagu, ako dobije poziv.

Gaši je, gostujući na RTV Dukađini, rekao da je Tači ranije rekao da će se, ako bude pozvan, odazvati Specijalnom sudu.

– Svi znamo da u Specijalnom sudu niko nema imunitet. Međutim, Tači ne može dobrovoljno da se odazove Specijalnom sudu, ako ga taj sud nije pozvao – rekao je Gaši i dodao da “ako Tači bude meta Specijalnog suda, dobiće poziv i on to ne može izbeći”.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA