Šta sve šteti našoj koži?

365

Koža može biti posebno osjetljiva ukoliko stalno činimo nekoliko stvari koje negativno utiču na njen izgled. 

Mobilni telefon

Mobilne aparate koji su poznati kao legla bakterija svakodnevno prislanjamo na lice. Stoga vodite računa da ih redovno čistite na odgovarajući način.

Naočare

Na naočarama se takođe nakupljaju bakterije i u kombinaciji sa znojem, nečistoće se talože i prodiru u pore na licu. Zato biste i naočare trebali redovno prati i čistiti, kako sunčane, tako i one za vid.

Čiste jastučnice i čista posteljina

Osim što čiste jastučnice osiguravaju čistu kosu duže vremena, prljava posteljina na kojoj svaku noć počiva vaša koža nikako ne pogoduje zdravlju i dobrom izgledu.

Preskakanje obroka

Preskačući obroke i koža hranjive tvari dobija neredovno, te se neravnomjerno obnavlja što joj dugoročno šteti.

Kafa

Kafa isušuje kožu i tako pogoduje nastanku bora. Zato je uvijek konzumirajte u kombinaciji s vodom.

Dugi vrući tuš

Iako nekima jako godi stajati pod mlazom vruće vode, ona jako isušuje kožu. Kada vam koža pocrveni tokom tuširanja ili vas počne zatezati, vrijeme je za izađete ispod tuša.

Saune

Česti boravci u sauni vremenom slabe elastičnost i uništavaju prirodni kolagen u koži, te je dugoročno čine mlohavom.

Depilacija

Prečesta depilacija, bilo britvicom, voskom ili epilatorima oštećuje kožu. Ako se depilirate prečesto, koža se ne stigne oporaviti i kao takva podložna je infekcijama, ali i brže stari i lošije izgleda. Između depilacija trebalo bi proteći barem mjesec dana.

Svakodnevno šminkanje

Barem dva dana u sedmici ne nanosite šminku na lice i pustite kožu da diše. Nanošenjem šminke na lice svaki dan pore se lagano začepljavaju jer se ne stignu pročistiti i tako riskirate prerano starenje.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA