Šta će biti sa 17 miliona evra koje je Kardif platio za Emilijana Salu?

436

Britanska obalska straža objavila je sinoć da je prekinula potragu za argentinskim fudbalerom Emilijanom Salom i pilotom. Ljudski život, nema cijenu, ali postavlja se zanimljivo pitanje šta se u ovakvom tragičnom slučaju događa s finansijske strane.

Sala se vraćao iz Nanta, gdje se opraštao s bivšim suigračima. U Kardifu je u utorak trebao trenirati s novom ekipom, ali nikad se nije vratio u Vels.

Tragedija je potresla fudbaslski svijet, a najviše Nant i Kardif, koji je Argentinca trebao platiti rekordnih 17 miliona evra. Sala je u francuskom klubu bio četiri godine, a Kardif ga je doveo kako bi pomogao klubu da se spasi od ispadanja ove sezone. Argentinac je bio najskuplji igrač u istoriji velškog kluba, ali za njega nikad neće igrati.

Ljudski život, naravno, nema cijenu, ali postavlja se zanimljivo pitanje šta se u ovakvom tragičnom slučaju događa s finansijske strane. Ne pamtimo sličan slučaj u kojem je neki igrač potpisao za novi klub i onda ovako teško stradao, a da nije odigrao ni jednu utakmicu.

Pitanje je postavio i ugledni “Tajms” i objavio da je Kardif Siti dužan isplatiti Nantu punu cijenu za igrača, jer je dobio dozvolu od FIFA za transfer i registrovao je Salu u velškom Fudbalskom savezu kao svog igrača.

FIFA je potvrdila transfer samo tri sata prije nestanka aviona, nakon što su oba kluba zadovoljila 23 kriterijuma koji se moraju ispuniti da bi se transfer mogao ostvariti. Iako su neki engleski mediji objavili da je Kardif uplatio dio, odnosno šest miliona funti Nantu, iz izvora bliskih menadžerskim klubovima saznaje se da je gotovo nemoguće da je ikakva uplata izvršena odmah po potvrdi transfera od strane FIFA, a sigurno ne odmah čim je transfer odobren.

U prevodu, Kardif sigurno još Nantu nije uplatio ni centa, a i da jest, takve milionske transakcije lako je stopirati u banci kad je nekoliko sati kasnije jasno da se nešto s igračem dogodilo. Teško je očekivati da će Nant insistirati na isplati transfera, te da će on vrlo vjerovatno biti poništen. Druga priča bila bi da je Sala barem sedmicu, dvije već bio u Kardifu, trenirao sa ekipom ili odigrao koju utakmicu.

Svi igrači su osigurani

Iako je Nant izgubio omiljenog člana svoje porodice, a Kardif najveće pojačanje u svojoj istoriji, finansijski oba kluba ne bi trebala previše izgubiti. Svi igrači u najjačim svjetskim ligama su osigurani u slučaju teških povreda, nesreća pa i smrti, no ne možemo znati kakve su klauzulu u slučaju kad novi igrač nije proveo ni dana u klubu, odnosno klub od njega još nije imao nikakve “koristi”.

Engleski mediji pišu da će, ako je nešto i platio Nantu, Kardif većinu iznosa namiriti od osiguranja.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA