Srpski proizvodi na Kosovo stižu “alternativnim putevima”

225

Povećanje taksi koje je Priština uvela na proizvode iz Srbije i BiH skoro da nije imalo nikakav uticaj na život stanovnika na Severu Kosova, prenosi Kossev.

U marketima možete pronaći skoro sve prehrambene proizvode iz Srbije. Javna je tajna da roba na Kosovo iz Srbije ulazi švercerskim kanalima, ali i iz susjednih država. Prema mišljenju mnogih, takav scenario je bio viđen nakon što su takse uvećane za 100 odsto.

Skoro sve što možete pazariti u marketima u Srbiji, mlijeko i mliječne proizvode, slatkiše, bezalkoholna pića, pa sve do kućne hemije, možete pronaći i na rafovima prodavnica na Sjeveru Kosova. Mnogi bi se zapitali kako, kada je Priština povećala takse na proizvode iz Srbije i BiH za 100 odsto. Odgovor je jednostavan – alternativnim putevima.

A da su stanovnici Sjevernog Kosova morali da se snađu, kako bi u marketima mogli da pazare osnovne životne namirnice, potvrdio je i Radoš Petrović, predstavnik srpskih privrednika sa Kosova.

– U prodavnicama za sada ima svih proizvoda. Fabrike iz Srbije su našle načine da preko drugih zemalja dopreme robu na Kosovo. Roba stiže raznim kanalima, ali i iz južnog dijela Kosova – kaže Petrović.

Petrović, kao i ostali privrednici sa Kosova, smatra da će Priština morati da ukine takse. Do tada, prema njegovim riječima, postoji interni dogovor srpskih privrednika da cijene proizvoda ne poskupljuju.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA