Srpska sela u Livanjskom polju odsječena od svijeta!

461

Zbog snijega čija visina premašuje 80 centimetara, srpska sela u Livanjskom polju odsječena su od svijeta. Predsjednik inicijativnog odbora krovne asocijacije Srba Federacije BiH, Mile Marčeta, apelovao je da komunalna opštinska preduzeća održavaju lokalne puteve.

Jedan od mještana povratničkog sela Gubin Živko Vukovljak rekao je da je komunalna služba iz Livna trebalo da raščisti puteve u selima u Livanjskom polju, ali da to nije učinjeno.

– U selu su, uglavnom, stari i bolesni koji, ako bi se nešto desilo, ne mogu doći do magistralog puta koji povezuje Livno sa Grahovom – navodi Vukovljak.

U preduzeću “Livno putevi” rekli su da po nalogu čiste snijeg, te da je putni pravac koji povezuje Livno i Grahovo prohodan.

Oni napominju da nije u njihovoj nadležnosti čišćenje silaznih puteva iz sela i zaselaka ka magistralnom putu.

U livanjskom Komunalnom preduzeću navode da ne znaju kada će biti raščišćen snijeg u selima u Livanjskom polju, te da će obavijestiti svoje radnike na terenu.

Predsjednik inicijativnog odbora krovne asocijacije Srba Federacije BiH, Mile Marčeta, apelovao je na opštine da njihova komunalna preduzeća održavaju lokalne puteve. On je rekao da lokalne zajednice, ukoliko nisu u mogućnosti da situaciju drže pod kontrolnom, treba da zatraže pomoć od entiteta i nadležnih ministarstava.

– Povratničko srpsko stanovništvo je najugroženije u ruralnim dijelovima Livanjskog kantona. Putevi su neprohodni, a pojedina sela potpuno odsječena od svijeta zbog visokog snježnog pokrivača” – navodi Marčeta.

Prema njegovim riječima, to su srpska povratnička sela Gubin, Sajković, Provo Tiškovac, Preodac, Župa, Rore.

– Snijeg koji danima pada na području Livanjskog kantona znatno je veći nego prethodnih godina. Moram reći da su se vlasti malo opustile, a stanovništvo ispašta – rekao je Marčeta.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA