“Srbija igra dvostruku igru”

666

Ruski predsednik Vladimir Putin, koji je SAD i Zapad optužio za destabilizaciju Balkana kroz širenje NATO, iskoristio je posjetu Srbiji kako bi osnažio uticaj na Balkanu.

To je za Radio Slobodna Evropa izjavila Džudi Dempsi iz centra Karnegi Evropa. Ona je rekla da je jedan od razloga za iznenadnu agresivnu retoriku Moskve i Putina to što su transatlantski odnosi puni napetosti u ovom trenutku, a i američki predsjednik Donald Tramp kaže da će se SAD u nekom momentu povući iz NATO, što “jasno ide u prilog Rusiji.
– Rusija je uvijek željela da oslabi zapadnu alijansu, transatlantsku vezu i Putin je otišao u Srbiju radi ovoga – dodala je Džudi.

Kao drugi razlog Dempsijeva je navela da se nikada ne zna kako predsjednik Srbije Aleksandar Vučić razmišlja:

– Za Fajnenšel tajms je prije nekoliko dana govorio o proevropskom kursu i tako dalje, a onda postavi crveni tepih za Putina. To znači da Srbija igra dvostruku igru.

Dempsijeva je kao treće navela to što je Putin u Srbiji bio sa šefom Gasproma Aleksandrom Milerom, zato što oni vide rastući uticaj Kine.

– Na neki način, Zapadni Balkan postaje igralište za Kinu i Rusiju sa jedne strane. Evropska unija pokušava držati pod kontrolom ono što se dešava u BiH i, sa zakašnjenjem, u Makedoniji, i drži na oku Crnu Goru, koja je upravo dobila veliki kredit od Kine, iako je u NATO – jasna je Džudi.

Dempsijeva se saglasila sa ocjenom da Rusija ne odustaje ni od Crne Gore i Makedonije:

– EU bi mogla uraditi mnogo više da ojača Crnu Goru, dok bi u slučaju Makedonije, koja gura sporazum o promjeni imena, morala brzo da djeluje i da se nadogradi tako što će brzo otvoriti pristupne pregovore. Evropska unija je jako dugo imala nedosljednu politiku prema Zapadnom Balkanu, dok su Rusija i Kina ušle bez ikakvih preduslova.

Prema njenim riječima, treba očekivati malo aktivniju ulogu EU, kako u BiH, tako i u Srbiji.
– Evropska unija je bila potpuno neusklađena kad se bavila disfunkcionalnošću BiH, kao da nije imala dovoljno vremena da se pozabavi ovim. Slabost EU u BiH je u tome da stoji uz elite umjesto da se obrati širem civilnom društvu, široj grupi aktivista. Na neki način, EU je bila vrlo nemaštovita i intelektualno, kako bih to diplomatski rekla, prilično lijena u BiH – zaključila je Džudi Dempsi.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

1 KOMENTAR

  1. Госпођо.Демпси,морате се служити логиком.Ја не видјех никога који рече силеџији који га је тукао;Хвала,опаучите ме још једном.

Comments are closed.