Rukometaši Srbije večeras počinju avanturu na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj i Danskoj.

Rival je Rusija. Poprište bitke “Mercedes Benc arena” u Berlinu. A početak boja 18 časova (TV Arena sport 1).

“Orlovi” su na planetarnu smotru stigli u dramatično izmijenjom sastavu. Kada su na velika nadmetanja dolazili sa zvijezdama poput Momira Ilića, Marka Vujina, Darka Stanića, Žarka Šešuma, Petra Nenadića… kući su se, po pravilu, vraćali praznih ruku.

Izuzetak je Evro 2012, koji su i igrali na svom terenu i na kojem su uzeli srebro. Svi ostali nastupi u skorijoj prošlosti bili su, slobodno se to može reći, razočarenje.

Peruničić napravio hrabar rez

Zato je novi selektor Nenad Peruničić odlučio da napravi rez. Svojevremeno jedan od najboljih bekova planete povukao je hrabar potez i odabrao sljedećih 16 momaka, golmani: Vladimir Cupara, Svetislav Verkić, lijeva krila: Nemanja Ilić, Vanja Ilić, bekovi: Miljan Pušica, Draško Nenadić, Nemanja Obradović, Lazar Kukić, Ivan Mošić, Stefan Vujić, Nemanja Zelenović, Miloš Orbović, pivotmeni: Mijajlo Marsenić, Zoran Nikolić, desna krila: Bogdan Radivojević, Vukašin Vorkapić. Golman Dejan Milosavljev je rezerva.

Teško je sa ovakvim timom prijetiti Njemačkoj i Francuskoj. Pa ipak, Peruničićevi učenici svoju šansu za prolaz u drugu fazu će tražiti u okršajima sa Rusima, Brazilcima i Korejancima. Upravo je to i primarna ambicija srpskog nacionalnog tima.

– Sve što bi bilo drugačije je moja odgovornost i veliko razočaranje za mene i za sve igrače. Nismo gledali slabije ili jače protivnike. Prema svakom će biti isti pristup. Nemamo pravo na drugačije razmišljanje. Ovi momci su dobili priliku koju moraju da poštuju. Iako su mladi, to ne znači da imaju vrijeme. Moraju odmah da pokažu zbog čega su tu. Porazi su moji porazi, a pobjede su pobjede igrača – bio je jasan selektor.

Peruničić je u izjavi za RSS dodao da je poslije toliko godina lijepo doći na jednu tako veliku scenu, te da su igrači svjesni da u Berlin nisu stigli samo da bi se, eto tako, pojavili.


Ovi momci su dobili priliku koju moraju da poštuju. Iako su mladi, to ne znači da imaju vrijeme. Moraju odmah da pokažu zbog čega su tu. Porazi su moji porazi, a pobjede su pobjede igrača
Nenad Peruničić

– To im je potencirano i rečeno. Imamo ambiciju već od prve utakmice sa Rusijom u kojoj želimo pobjedu. Ne bih pričao o atmosferi, jer ona može da bude varljiva. Bitno mi je da je mirno, da su igrači fokusirani i da je tako od početka. Svjesni smo rada, žrtvovanja koju su podnijeli momci. Bili su disciplinovani od samog starta. Vodili smo računa o njima, da ih ne umorimo, od kondicionog trenera do medicinskog osoblja, sve smo radili najbolje za njih. Nismo imali ni jedan, ni najmanji problem. Ništa nismo prepustili slučaju. Gledali smo video, sve segmente, svaki detalj ruskog tima – zaključio je Nenad Peruničić.

Nije fokus samo na Rusima

Kapiten Nemanja Ilić vjeruje u svoj tim. Kako kaže, za ekipu je svako novo prvenstvo dokazivanje.

– Željni smo igranja. Bitna nam je utakmica sa Rusima, ali nije fokus samo na njima. Svaka je bitna, idemo od meča do meča. Sa Rusima nas čeka borba za to treće mjesto, ali ako nam se ukaže šansa protiv Francuza i Nijamaca, zašto da ju ne iskoristimo? Rusi igraju odbranu 6-0 i 5-1. Nedostaje im par igrača, ali su jaka ekipa i dalje. Imaju dobre golmana, a sve kreće od Dmitrija Žitnjikova. Moramo da se fokusiramo na nas, da složimo odbranu, da ne pravimo tehničke greške. Vjerujem da na startu možemo da ostvarimo dobar rezultat – optimista je Ilić.

“Orlovi” će sutra snage odmjeriti sa Francuzima (20.30 sati), a potom slijede dueli sa Brazilom (ponedjeljak, 15.30), Korejom (utorak, 18) i Njemačkom (četvrtak, 18). Tri najbolja tima grupe A proći će u drugu fazu, u kojoj će se ukrstiti sa grupom B, gdje nastupaju Španija, Hrvatska, Island, Makedonija, Bahrein i Japan.

De. M.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA