Imena posljednja dva putnika u polufinale Svjetskog prvenstva rukometaša saznaćemo večeras. Kalkulacija je mnogo, a nije isključenja ni mogućnost žrijeba.

U grupi E su riješene sve dileme, pošto su Francuska i Njemačka osigurale vize. Tako će njihovi mečevi protiv Hrvatske, odnosno Španije odlučiti o tome ko će zauzeti “kotu jedan”.

S druge strane, “kockasti” i “furija” imaju motiv da zauzmu treću poziciju, kojom bi osigurali kvalifikacije za Olimpijske igre. U okršaju Brazila i Islanda, južnoamerički sastav će juriti trijumf koji bi ga ostavio u trci za četvrto mjesto, odnosno u igri za OI.

U grupi F bismo, pak, mogli svjedočiti pravoj drami. Danska ima sve pobjede i osam bodova, a po šest su skupile Norveška i Švedska. U posljednjem kolu Danska i Švedska igraju međusobno, a Norveška se sastaje sa otpisanom Mađarskom.

Norvežani nisu sigurni u polufinalu ni ako slave. Naime, Švedska i Danska mogu odigrati utakmicu kojom bi obje prošle dalje. Obje reprezentacije idu u polufinale ako Švedska trijmfuje sa dva gola razlike (u utakmici u kojoj Danska postigne najmanje 30 golova), sa tri i četiri pogotka razlike, te sa “plus pet” ako Danska da najmanje 27 pogodaka.

Međutim, najzanimljiviji je rasplet u kojem bi žrijeb odlučio ko će proći dalje. To će se dogoditi ako Švedska sa 29:27 pobijedi Dansku, a Norveška rezultatom 30:26 savlada Mađarsku.

U tom scenariju sve tri reprezentacije bi završile sa po osam bodova i s po jednom pobjedom u međusobnim susretima. Danska bi bila prva zbog najbolje gol-razlike, a Švedska i Norveška bi bile izjednačene po svemu.

Teoretičari zavjere upozoravaju da bi se Danci i Šveđani mogli dogovoriti i odigrati “prijateljsku” utakmicu kojom bi eliminisali Norvežane. Uostalom, fudbaleri ove dvije zemlje su nešto slično uradili na Evru 2004, kada su Italijani izvukli deblji kraj.

Raspored trećeg kola, grupa E: Brazil – Island (15.30 časova), Francuska – Hrvatska (18), Njemačka – Španija (20.30), grupa F: Tunis – Egipat, Norveška – Mađarska, Danska – Švedska.

Plasman, grupa E: 1. Njemačka 7 bodova, 2. Francuska 7, 3. Španija 4, 4. Hrvatska 4, 5. Brazil 2, 6. Island bez bodova, grupe F: 1. Danska 8 bodova, 2. Švedska 6, 3. Norveška 6, 4. Mađarska 3, 5. Egipat 1, 6. Tunis bez bodova.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA