Sopran Milica Stijepić: Prije koncerta ćutanje i meso!

976

Sopran Milica Stijepić (24), koja je nedavno u Prijedoru učestvovala na svečanom koncertu „Republici na dar“, povodom Dana Republike, kaže za SrpskaCafe da je u okviru pripreme za nastup obavezno ćutanje, ali i da se pojede neko meso.

– Ili ako ste vegetarijanac, neka zamjena za meso… Inače, prije nastupa potrebno je rano ustati, jer tek dva sata nakon buđenja glasnice dolaze u neki optimalni momenat. Ćutanje preko dana je obavezno. Potrebno je temeljno raspjevavanje, ali je akcenat, ponavljam, na ćutanju i relaksaciji, ili da se, na primjer, ne gleda dnevnik, odnosno neki iritantni sadržaji na TV-u koji odašilju negativnu energiju. Ipak, svaki solo pjevač ima svoj tempo i način pripreme – otkriva Stijepićeva za naš portal, dodajući da je jednako važno elegantno se obući, našminkati i izabrati odgovarajuću haljinu.

Ona kaže da je na odricanja, kada je riječ o solo pjevanju i svijetu muzike, spreman svako ko ima istinsku ljubav prema umjetnosti.

– Mnogi ne slute kakva su tu odricanja. Recimo u većim gradovima postoje operske kuće u kojima se održavaju svakodnevne predstave i probe… To je poluasketski način života na šta naš narod nije navikao. Nema cigareta ni alkohola. San mora biti osam časova. Dakle, bitno je spavanje i pomenuto ćutanje između proba i nastupa – ističe naša sagovornica.

Ona je počela da pjeva još kao djevojčica, a prvi javni nastup imala je sa navršenih sedam godina, nastupivši na lokalnim karaokama. Kasnije je nastupala i na Đurđevdanskom festivalu dječije pjesme.

Milica je nakon Srednje muzičke škole „Savo Balaban“ u Prijedoru, gdje je bila i takmičar u sviranju klavira, završila solo pjevanje na Akademiji umjetnosti u Banjaluci u klasi profesora Dunje Simić.

– Dunja Simić je odličan profesor i iskusan pedagog. Ona ima iza sebe zavidnu biografiju i zna šta su scena i pjevanje – navodi Milica.

Priča da nije imala veliku ambiciju da ode „vani“, pa je ostala u rodnom gradu i u Banjaluci, gdje honorarno predaje u jednoj muzičkoj školi.

– Zamalo sam završila u Emiratima i u Dubajiju, gdje sam trebala da predajem klavir i pjevanje u jednoj školi. Ipak, ostala sam i u Banjaluci đacima predajem nešto više od dvije godine. Želim da tamo i u svom gradu pokušam nešto da napravim u oblasti kojom se bavim – kaže Milica.

Ona kao pedagog poručuje roditeljima da previše ne forsiraju djecu ukoliko su pjevački i drugi talenti, jer će tako kod njih stvoriti premorenost i grč.

– Pustite djecu da sama dođu sa svojim željama i onda ih ne treba forsirati, jer će sami da napreduju. Ako se forsiraju, djeca se u tome svemu često izgube – kaže Stijepićeva, koji je zabilježila pregršt nastupa u zemlji i inostranstvu.

Kao član prijedorskog hora „Vila“ nastupala je u Srbiji, Sloveniji, Poljskoj, Rumuniji, Grčkoj, Francuskoj…

M. Čabarkapa

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA