Snježna oluja hara Evropom: Desetine mrtvih, prijete lavine (VIDEO)

250

Najmanje 14 osoba je poginulo u snježnim olujama koje su posljednjih dana pogodile Evropu, a najteže stanje je u Alpima.

Austrijski zvaničnici podigli su upozorenje na lavine na najviši mogući nivo u nekoliko regiona, a oko 350 stanovnika njemačke pokrajine Bavarske je zatrpano snijegom, prenosi AP.

U pojedinim dijelovima Austrije i na jugu Njemačke i dalje su zatvorene škole, a nekoliko auto-puteva je blokirano.

Kako se navodi, blokiran je put blizu Minhena, a spasioci na kamionima pokušavaju da dostave hranu zavejanim zajednicama u Bavarskoj.

Austrijski mediji prenijeli su da je jedan učitelj (62) poginuo dok se skijao u austrijskom skijalištu Marijaceler Burgeralpe kada je pao i ostao zakopan u snijegu.

Opasnost od lavina povećala se u toku noći, a u Štajerskoj je opasnost od lavina podignuta na najveći, peti nivo, piše hrvatski Index.

Kako se navodi, za danas se očekuju snježne padavine uz jak vjetar, što može dovesti do snježnih nanosa i pokretanja lavina.

Osim lavina, snijeg stvara probleme i u saobraćaju.

Tako se na auto-putu A12 u Austriji zbog velike količine snijega srušilo stablo, što je dovelo do poteškoća u saobraćaju.

“Prese” prenosi da je oko 1 000 domaćinstava u Tirolu ostalo bez struje, a očekuje se da bi u toku dana taj broj mogao da poraste.

U Donjoj Austriji oko 270 domaćinstava je bez struje, a najviše su pogođeni okruzi Melk, Šajbs Lilinfeld, a prekid snabdevanjem električnom energijom uzrokovalo je to što je vjetar srušio drveće na vodove, ali i veliki nanosi snijega. Najmanje 14 osoba je poginulo u snježnim olujama koje su posljednjih dana pogodile Evropu, a najteže stanje je u Alpima.

(Agencije)

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA